За мен отношенията между България и Русия са принципно и стратегически много важни. Това каза кандидат-президентът Ивайло Калфин на среща с представители на Национално движение "Русофили“, предаде агенция „Фокус“.

„Русофилството действително е надпартийно. Нямам съмнение, че се съчетава с различни партийни предпочитания. Сравнително лесно е за мен да говоря на тази тема. Да си русофил значи да си българофил. Русофилството е вкоренено у нас от история, култура, славянски корени. Русофилството не значи, че нямаме национални интереси. То дава добра основа и предимство на България в международните отношения. Една държава е силна, когато може да направи и покаже повече от другите. Когато влязохме през 2007 г. в ЕС, Черно море се виждаше далечно на нашите европейски партньори“, бяха думите на Калфин.

И добави, че идеята му била да се осигури сътрудничество между всички страни от този регион.

Пред русофилите Ивайло Калфин заяви, че "заради бездействието на три правителства загубихме „Южен поток“. И той се превърнал в „Турски поток“.

"Българинът плаща огромни суми без да има нищо. След поредните 1,2 млрд. лв. за АЕЦ „Белене“ имаме само сандъци с оборудване. Изцяло зависими са от руската страна. Сега ще си го платим и после пак ще се наредим на опашка, за да питаме какво можем да направим с този реактор“, допълни Калфин.

Според него България губи ролята си на транзитна страна, а отношенията ни с Русия са свързани с осъзнат национален интерес. Колкото повече се политизират, толкова по-зле стават.

"Те не ни пречат на членството в НАТО и ЕС. Напротив, помагат ни да сме по-добре“, каза още той и добави, че санкциите не са проблем на българо-руските отношения.