Израел прекратява сътрудничеството си с ЮНЕСКО, съобщи АФП. Напрежението между държавата и международната организация възникна заради приета преди дни резолюция, която критикува Израел за ограничаването на достъпа на мюсюлмани до свещено място в Ерусалим - т.нар. Храмов хълм. Израелското правителство беше разгневено допълнително от факта, че в резолюцията се използват само арабските имена на мястото, наричано от тях Благородното светилище (Харам аш Шариф) или комплекса към джамията "Ал Акса". Според Израел това се равнява на отричане на еврейската му история.

"Театърът на абсурда в ЮНЕСКО продължава, организацията прие друго заблудено решение, което казва, че народът на Израел не е свързан с Храмовия хълм и Стената на плача", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху след решението.

Резолюцията, която се подновява периодично, осъжда Израел, защото ограничава достъпа на мюсюлмани до мястото, както и заради агресия от страна на полицаи и войници.

"Да се обяви, че Израел няма връзка с Храмовия хълм и Стената на плача, е същото, като да се каже, че Китай не е свързан с Великата китайска стена или че Египет не е свързан с пирамидите", каза Нетаняху.

Говорител на палестинския президент Махмуд Абас заяви, че документът на ЮНЕСКО "е важно послание към Израел, че трябва да прекрати окупацията си и да признае палестинската държава с Ерусалим като нейна столица, със свещените му за мюсюлмани и християни обекти".