Бойко Борисов днес потвърди , че правителството води дискретни разговори по подготовка на българско присъединяване към Еврозоната.

„И с Франция, и с Германия и с Европейската (централна) банка, и с Европейската комисия водиме такива разговори“, каза министър-председателят пред журналисти преди началото на среща на върха на ЕС, която започна днес в Брюксел.

За подновеното желание на България да приеме общата валута Борисов спомена наскоро в писмо до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Правителството иска страната да бъде допусната в т.нар. механизъм на валутните курсове ЕРМ-2, който е "преддверие" на общата валута. В него кандидатка е под наблюдение дали трайно спазва всички критерии.

България изостави желанието си за влизане в еврото още в разгара на неговата криза през 2011-2012 година. В началото на първия си мандат като министър-председател Борисов прогнозираше пред журналисти в Брюксел, че ще сме част от общата валута до 2012 година. След това обаче бюджетният дефицит се оказа над очаквания, а правителството реши, че е по-добре да изчака, докато сътресенията в Еврозоната отминат. Същата линия продължи правителството на Пламен Орешарски. През това време трите балтийски републики приеха еврото.

Сергей Станишев, който ръководеше българското правителство преди Борисов до средата на 2009 година, поведе кампания България да влезе в ЕРМ-2, но не успя да я завърши.