Известният перуански писател Марио Варгас Льоса смята тазгодишното решение на Шведската академия да даде Нобеловата награда за литература на Боб Дилън за „фриволизация на културата”.

На премиерата в Берлин на германското издание на романа си „Пет ъгъла” авторът заяви, че призът трябва да бъде връчван само на писатели, а не на певци, предава испанският „Ел Мундо“.

На въпрос дали познава песните на Боб Дилън той отговаря, че дори ги харесва, но отхвърля по принцип възможността този приз да бъде връчван на изпълнители на изпята поезия:

„Нобеловата награда трябва да бъде давана само за качествено литературно произведение. Самата награда трябва да е известна като гаранция за качество дори на не много позната творба, така че награждаването да помогне книгата да набере популярност. Това трябва да е награда за писатели, а не за певци“.

Мнението му бе посрещнато с овации от берлинската публика.

Спорът около Дилън се зароди още като се заговори за него като за поет. Варгас Льоса отдавна твърди, че днес поезията не се рецитира, а само се чете в усамотение или се пее.

„Боб Дилън е добър певец, но не е голям писател – ни повече, ни по-малко. Има много писатели, заслужаващи Нобеловата премия, които обаче бяха пренебрегнати. Цивилизацията на зрелището вече е обзела и Шведската академия – заяви нобеловият лауреат за литература от 2010 г. – Казват, че той не си прави труда да признае или да приеме наградата. Не се манифестира като лауреат и няма да го направи. Много време мина.“

Площад Славейков