Корабът "Союз" върна днес на Земята трима космонавти, чиято мисия на Международната космическа станция (МКС) изтече, предаде БГНЕС.

Руснакът Анатолий Иванишин, японецът Такуя Ониши и американката Кейт Рубинс се приземиха в Казахстан при ясно, но студено време след 115 дни в околоземна орбита.

Капсулата на "Союз" с тримата космонавти на борда се приземи югоизточно от град Джезказган.

За биолозите Рубинс и Ониши това е първата мисия в открития космос. За командира им Иванишин това е втора мисия. Първата - също на борда на МКС, бе преди пет години и продължи пет месеца.

"Всички се чувстват прекрасно", рапортува командирът веднага след кацането.

Космонавтите първо бяха откарани в град Караганда в Казахстан. След това пътищата им се разделят. Иванишин ще отиде Звездното градче край Москва, където се намира център за подготовка на космонавти. Рубинс и Ониши ще заминат за Хюстън в САЩ, където е Центърът за управление на полети на НАСА.

Спасители помагат на Кейт Рубинс да излезе от капсулата.

Успешното завръщане на тримата космонавти бележи първата пълна мисия за и от МКС на новото поколение руски ракети "Союз". Връщането на Земята беше забавено с две седмици, тъй като руските техници искаха да направят допълнителни тестове на софтуера на ракетата, преди тя да потегли обратно към дома.

След американката излезе японецът Ониши.

Мисията на тримата ще остане в историята и като първата, в рамките на която се секвенира ДНК в Космоса. Процесът, при който се определя точната последователност на геномите в ДНК, бе извършен на борда на МКС за първи път от Кейт Рубинс през август.

Рубинс се обажда на близките си, за да им каже, че се е завърнала успешно.

Според НАСА този метод би могъл да помогне за откриването на потенциално опасни микроби на борда на станцията, както и да помогне за установяването на болести в Космоса.

Командирът Иванишин утолява жаждата си след приземяването..

Рубинс е и едва втората жена, стъпвала на МКС, след италианката Саманта Кристофорети. През ноември натам кще отлети американката Пеги Уитсън. С нея ще бъдат французинът Тома Песке и руснакът Олег Новицки.

МКС е активна от 1998 г. и обикаля Земята със скорост от 28 000 километра в час, припомня БГНЕС.