Графики и пластики - тези два вида творби са застъпени в пребогата изложба, открита днес в Музея на МВР в София.

През 1975 г. се заражда инициатива на МВР и Съюза на българските художници - да бъдат ангажирани младите (тогава) творци с проблемите на министерството. Така се получава и колекцията от близо 200 карикатури, които днес МВР притежава - на пътния полицай, пожарникар, граничар, следовател... Отзовали се Борис Димовски, Доньо Донев, Шмайзер - изобщо най-големите имена.

Излагани са за последно през 2012 г.

Творба на проф. Валентин Старчев

Що се отнася до "сериозните" творби, които от днес са в музея на министерството, те са създавани  в почти същия период - 1980-те, каза директорът на учреждението Петър Станков. Той допълни, че днешното събитие е първо по рода си, защото творбите на толкова големи имена срещат своята публика на практика за пръв път след повече от 30 години. 

В МВР много се гордеят с подписите на Стоян Венев, Никола Танев, Илия Петров, Валентин Старчев, Христо Стайков,  Петър Чуклев, Христо Нейков, Димитър Остоич. В салона е и бюст на Борис Димовски, дарен от автора му - Вежди Рашидов.

Задачите навремето естествено са били да се изобразят делникът на милиционера, как той пази малките дечица, портрети на загинали граничари и партизани, и пр., и пр.

Общо вътрешното министерстнво в своя фонд на Музея на МВР съхранява около 560 творби от всички жанрове на изобразителното изкуство, а много от тях се показват за първи път.

Проявата днес бе в подкрепа на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадали МВР служители.