След победата в България на приятелския към Кремъл новоизбран президент Румен Радев, икономическата зависимост на страната от Русия, която контролира ключови сектори - енергетика, банкиране и недвижими имоти - би могла да се задълбочи още повече, пише германския вестник Sueddeutsche Zeitung в материал, откъси от който публикува InoPressa.

Това, което се случва в момента, германският вестник и експертите на Центъра за изследване на демокрацията в София сравняват с "узурпиране на държавата".

В статията се припомня, че под контрола на Москва са АЕЦ "Козлодуй", "Нефтохим" в Бургас, както и факта, че България плаща най-високата цена за газ в Европа, защото е над 90 на сто зависима от "Газпром".

Описва се и случаят около АЕЦ "Белене". "След идването на власт на проевропейската партия ГЕРБ на Бойко Борисов проектът бе спрян", пише изданието. Но България беше осъдена да плати на Москва над един милиард лева.

В материала се казва, че Русия контролира една четвърт от българската икономика.

Но не е само България в клопката на Путин. InoPressa цитира Politico, което е направило списък на приятелски настроените държави към Русия. По мнението на изданието на Запад се оформя "лична пропутинска върхушка". В нея влизат освен България и Франция, Естония, Молдова, САЩ, Холандия, Гърция и Унгария.

Току-що спечелилият първи тур на първичните избори на френската десница за кандидат президент Франсоа Фийон нарича Русия "важен партньор" на Европа и иска да бъдат свалени санкциите срещу нея. Той мисли, че НАТО провокира Москва. Далеч обаче по-голям приятел и предан другар на Путин във Франция е националистката Марин льо Пен. Тя многократно зове за спиране на санкциите срещу Русия, а през 2014 г. чрез проруска банка получи 9 милиона евро, пише изданието.  

Лидерът на Центристката партия в Естония Юри Ратас не крие топлите си чувства към Кремъл. Той традиционно получава подкрепа от етническите руснаци в Естония.

Избирателите гласуваха за дружба с Русия, така обясни победата си в Молдова новоизбраният президент Игор Додон.

Новопокръстеният държавен глава на САЩ Доналд Тръмп също често се възхищава на Путин и зове за подобряване на отношенията с Русия.

Холандците гласуваха против асоциирането на Украйна към Евросъюза. 

Между Гърция и Русия винаги са съществували особени икономически интереси. Премиерът Ципрас назова Москва "най-важният съюзник на Гърция". А Путин обяви Гърция за най-важен партньор в Европа.

Унгарският премиер Виктор Орбан ще прави с руски пари ядрена електроцентрала и тръби, че без Русия е невъзможно бъдещото управление на неговата страна, завършва ИноПреса.