Еврото поевтиня тази сутрин до рекордно ниско ниво за последните 20 месеца, след като италианският премиер Матео Ренци обяви, че подава оставка заради загубата на референдума за конституционални реформи.

Единната европейска валута "потъна" с 1,4% до $ 1,0505 за 1 евро в ранната сутрешна търговия. По-късно през деня обаче еврото възстанови позициите и дори достигна 2-седмичен връх спрямо американския долар.

Опасенията са, че случващото се в Италия може да доведе до политическа нестабилност в страната и да внесе смут в местната банкова система, която и без това има проблеми с високото ниво на лоши кредити.

Веднага след загубата на референдума инвеститорите загъбиха рисковите активи и се насочиха към сигурните убежища - държавните облигации на Германия и САЩ. В същото време очакванията са, че италианските облигации ще бъдат подложени на натиск.

"Не е много трудно да се видят нови избори на хоризонта. Както и не е много трудно да се види, че опозиционното движение "Пет звезди" набира сила със заявените цели за напускане на ЕС и/или излизане от еврозоната”, коментира Марк Уилс, мениджър в инвестиционната компания State Street Global Advisors.

Анализатори от RBC Capital markets прогнозират, че спадът на еврото ще продължи, базирайки се на събитията от гръцката криза през 2012 г.