Представляващият Висшия съдебен съвет Димитър Узунов потвърди в студиото на Би Ти Ви, че е разменял съобщения по вайбър с председателя на Софийския районен съд Методи Лалов преди протеста на съдиите в петък. За въпросната кореспонденция съобщи миналата седмица самият Лалов, когато обяви, че съдиите излизат на митинг, а той самият подава оставка от поста си.

Узунов призна, че е написал и съобщение с призив Лалов да не изкарва хората на улицата, но на въпрос дали това е било натиск, както го разтълкува съдията, той обясни:

"Не е мъжкарско да извадя съобщенията на друг, ето ви цялата кореспонденция, от нея да се прецени. Разпратих я и на мои колеги, за да преценят. Кореспонденцията е в рамките на 2-3 минути, аз бях на самата заседателна маса, ръководех заседанието на ВСС и успях да разменя с него няколко послания."

В сайта на Би Ти Ви се появиха две снимки на телефона на Узунов, предоставени от него, на които се вижда част от разговора:

Снимка Би Ти Ви
Снимка Би Ти Ви

Узунов заяви, че основното искане на съдиите от СРС е било увеличение на възнагражденията им, а ВСС е взел такова решение. Заради това и представляващият ВСС се свързал с Методи Лалов. 

„Кореспонденцията от моя страна е изцяло добронамерена”, заяви Узунов.

Той обаче обвърза протеста на съдиите от СРС с обявения по-късно в същия ден - петък, нов политически проект на бившия правосъден министър Христо Иванов и годишнината от "абдикацията" на последния от проблемите в съдебната система. Така Узунов нарече оставката на Иванов, подадена преди година заради провала на конституционната реформа.

Представляващият ВСС Узунов заяви, че едно от другите искания на съдиите е било свързано с „институционалната подкрепа” – фраза, използвана от неформалната опозиция във ВСС. На самият протест имало лица от „Протестна мрежа”. Според Узунов това доказвало правотата му, че "употребяват" Лалов - реплика към председателя на СРС от разговора им във вайбър.

"Желая успех на Христо Иванов като политически лидер – той си посочи човека във ВСС, това е Калин Калпакчиев. Христо Иванов политиканстваше в заседателната зала и накрая стана политик”, коментира Узунов.

После се впусна в критики и срещу колегата си във ВСС Калин Калпакчиев за малкото свършена работа в поверената му комисия по натовареността и съдебната карта.