Колосални успехи с престъпността, краят ѝ се вижда...

Така вкратце може да бъде резюмирано официално съобщение на сайта на прокуратурата (ама не на някоя районна, а самия сайт www.prb.bg на Главната прокуратура), от което стават ясни низ от победи на правоохранителните органи срещу някой си Иван... Иван Симов.

Разбира се, всеки обича и заслужава да се похвали с успехите си, включително полицията и органите на досъдебното производство.

Но да видим за какво става въпрос в заглавието "На 14.12.2016 г. прокуратурата повдигна обвинение и задържа лице за опит за взломна кражба от жилище в столицата, извършена същия ден".

На споменатия ден, т.е. - вчера, Софийската районна прокуратура е привлякла като обвиняем Иван Симов, който малко по-рано същия ден – около 04.30 часа сутринта, "се е опитал да проникне в жилище, находящо се в блок на бул. „Константин Величков“ 61 – точно срещу сградата на 03 РУ СДВР, и да отнеме оттам вещ със значителна стойност – преносим компютър".

Първа грешка на обвиняемия: от цялата милионна столица си набелязал точно блока точно срещу Трето районно. 

"Апартаментът се е намирал на петия етаж на кооперацията, като за да достигне до него, Симов е използвал специален начин – покатерил се по външната страна на фасадата, след което е влязъл в помещението през балконската врата. Действията на Иван Симов били забелязани от обитателите на жилището, които сигнализирали на тел. 112."

Втора грешка - направил "удара" в присъствие на хората вътре, които взели че се обадили на 112.

"От своя страна служителите на намиращото се в непосредствена близост 03 РУ СДВР се отзовали незабавно, като задържали Симов, а по случая било образувано бързо производство", продължава бюлетинът на успехите.

Така завършва тази доблестна история за героизъм, бързи реакции и още нещо. Опит за кражба на един лаптоп.

За капак - човекът е и тежък рецидивист, четем от по-нататъшното съобщение:

"Предвид многобройните предходни осъждания на Симов, както и с оглед високата обществена опасност на извършеното от него деяние, прокуратурата е разпоредила задържане на обвиняемия до 16.12.2016 г., когато той ще бъде конвоиран в сградата на Софийския районен съд за разглеждане на искане за неговото по-нататъшно задържане под стража."

Пишем това, не за да се подиграваме конкретно с прокуратурата, а като символ.