Европейската комисия санкционира с „мъмрене“ бившата си заместник-председателка Нели Крус -  за това, че е забравила да обяви длъжността си в ръководството на офшорна фирма по време на първия си мандат (2004-2009 г.) и да декларира доходите си през 2015 г., първата година след напускането на Комисията.

Крус (75 г.) е нарушила член 245 от Договора за функциониране на ЕС, който постановява, че "членовете на Комисията не могат по време на своя мандат да упражняват друга платена или неплатена професионална дейност“.

Тя обаче не е знаела, че до 2009 г. е фигурирала като директор на Mint Holdings Ltd. на Бахамите, пише в решение на Комисията.

Там се казва, че Крус е обяснила в писма до Комисията през септември т.г., че никога не е упражнявала дейност като ръководител на споменатото дружество, нито е получавала възнаграждение за това. Тя обявила участието си в него през 2000 г.

Крус е нарушила и европейски регламент от 1967 г., който задължава бившите комисари в трите години след напускането на Комисията да декларират пред нея доходите си от евентуални нови дейности.

Това е условие в тези три години те да получават от европейския бюджет т. нар. преходно възнаграждение, което може да варира между 40 и 50% от комисарската им заплата. За Крус то би било над 10 000 евро на месец.

Ако сборът на това възнаграждение и новите доходи на бившия комисар надвишават предишната му комисарска заплата (по времето на Крус тя беше над 20 000 евро на месец), той или тя са длъжни да върнат разликата на европейския бюджет според споменатия регламент.

Крус, чийто последен мандат завърши в края на октомври 2014 г., не е деклрирала пред Комисията доходите си за 2015 г. Тя е платен съветник на Bank of America и Uber.

Комисията обаче не я санкционира и за това, отбелязвайки, че Крус се е извинила и за този пропуск и е върнала на евроепейския бюджет дължимите суми.

Лисабонският договор предвижда комисари, нарушили споменатите разпоредби, да бъдат лишени от пенсия.

Със случая на Крус се занима специална етична комисия, бившият комисар трябваше да пише обяснения.

В двете последователни комисии на Жозе Барозу тя отговряше последователно за конкуренцията и за дигиталната икономика.

Беше известна като „желязната Нели“ заради тежките глоби, които наложи на международни корпорции като Mirosoft, E.ON, GDF Suez.