Главният одитор на НАТО Ив Шанделон се е самоубил заради финансови проблеми, съобщи пред кореспондента на Клуб Z наблюдаващият прокурор.

Шанделон (60 г.) е намерен с куршум в главата в колата му в градчето Анден, на около 70 км югоизточно от Брюксел, каза в интервю по телефона Марк Серве, районен прокурор във валонската столица Намюр.

"Работим по версия за самоубийство. Г-н Шанделон е оставил писмо, в което се сбогува със семейството си", каза Серве.

"Мога да потвърдя, че г-н Ив Шанделон, главен одитор на Агенцията за поръчки и поддръжка на НАТО, наскоро почина. От уважение към семейството на г-н Шанделон няма да бъде давана допълнителна информация", написа в мейл до кореспондента на Клуб Z Карен Тисо, служител за връзки с обществеността на агенцията.

Шанделон е носил материална отговорност на поста си в НАТО, но финансовите му проблеми не са свързани с професионалните му задължения, каза прокурорът. Те са от частен характер.

"Той е управлявал пари на свои познати, задлъжнял е с големи суми пари, които не е можел да върне", каза Серве.

Одиторът е живеел в околностите на Турне, до френската граница, на срещуположния край на Белгия, но се оказал в Анден за среща с лице, участващо в неговите афери, каза още прокурорът.

Според валонската медийна група "Сюдпрес" Шанделон е притежавал три законни пистолета, но се е самоубил с четвърти, който е бил в жабката на колата му.