Докато Европа се тресе от скептицизъм и фобии, българите са сред тези, които продължават да вярват в нея. В същото време те се рекордьорите по недоверие в собствената си държава и в нейните институции.

Това показва последното издание на стандартния "Евробарометър", публикувано в навечерието на Коледа.

Страната ни е между седем държави членки, където преобладава положителният образ на ЕС: Ирландия (55%), Полша (51%), Румъния (50%), България (49%), Португалия (48%), Люксембург (47%). Парадоксално, в тази компания е и Обединеното кралство, което се готви да напусне съюза. Там 34% от гражданите се отнасят положително към ЕС.

Българските чувства към ЕС обаче са поохладнели за десетте години членство. В началото му през 2007 г. еврофилите бяха над 60 на сто.

В 20 от общо 28 държави членки мнозинствата имат неутрално отношение към ЕС, като най-висок е делът на тази категория в Испания (51%) и Латвия (50%).

Гърците се открояват като нацията, в която ЕС има най-отрицателен образ - той е такъв за 47% от тях. 

Четиридесет и три процента от българите смятат, че ЕС върви в правилна посока, сравнено с 23 процента средно от гражданите на целия ЕС, които са на същото мнение.

Затова пък средно 56% от европейците мислят, че ЕС се движи в грешната посока, докато 30 на сто от българите споделят това становище.

Ако 22% от българите смятат, че нещата в страната им вървят в правилната посока, това се отнася за 29 на сто средно от европейците. Обратно - ако 56 н сто от европейците мислят, че страните им се движат в грешната посока, това мнение споделят 66% от българите.

При средно 51% европейско доверие в правосъдието българското е 17 %. При средно 44% европейско недоверие в правосъдието българското и 75%.

От пролетта насам българското доверие в правосъдието е намаляло с 3%, а недоверието се е качило с 5%.

Румъния, която заедно с България е под европейско наблюдение заради правосъдието и вътрешните си работи, показва съвсем различни резултати. Там правосъдието има доверието на 40% от гражданите, с 5% повече отколкото през пролетта, 56% от тях се отнасят към него с недоверие. Те са с 4% по-малко отколкото през пролетта.   

България е абсолютен европейски шампион по недоверие в правосъдието сред страните членки и страните кандидатки за членство в ЕС.  Дори в Албания 28% от гражданите вярват на правосъдието, а 69% не му вярват.

 Ако средно 71% от европейците имат доверие на своите полиции, същото може да се каже за 37% от българите. Обратно средното европейско и българското недоверие към полицията се сравняват като 25% към 56%.

Доверието в публичната администрация в България е два пъти по-ниско отколкото средно в Европа (24% към 48%). Стойностите на недоверието по този показател е 66% за България и 46% средно за ЕС.

Само гръцкото (9%) и френското (17%) правителства имат по-ниско доверие от българското (22%) при средно 31% за ЕС. Само гръцкия парламент (12%) има по-ниско доверие от българския (15%) при средно 32% за ЕС.

Що се отнася до политическите партии българските с 12% доверие не са сред най-компрометираните в ЕС (средно 16% доверие).В Гърция, Франция и Словения то е 6%, в Италия и Кипър - 9%