Работата за освобождаване на страната от корупцията е огромна, това е работа за много ръце. И досега и с колеги от ДСБ, и от други формации сме работили заедно. Политиците, които говорят за тези неща, не са много и ние ще работим с един от тях. Взаимодействието с колегите от ДСБ е логично, но на нас ни трябва много по-широк фронт срещу корупцията.

Така председателят на Инициативния комитет за учредяване на партия "Движение Да, България" и бивш правосъден министър Христо Иванов отговори на въпрос кои биха били партньорите на бъдещата формация пред граждани в Пловдив. Тази вечер се проведе първата официална среща в града, на която Иванов представи политическия проект, чието учредително събрание ще е на 7 януари, а целта е участие в парламаментарните избори.

 
Иванов обаче уточни, че преди новата партия да е учредена, преди да има ръководни органи и формат, който взима общите решения, за коалиции не може да се говори. Тези разговори в конкретика предстоят, но ако нещо е сигурно, то е, че няма да се търси взаимодействие с формации, които са отказали да се борят с корупцията и зависимостите в съдебната система или са си мълчали по темата. 
 

"Искате ли да застанете с мен, за да се борим срещу Пеевски, срещу неговите медии, да ставате обект на техните... субстанции, с които замерят... Тези хора не са много", каза още Иванов.

Бившият правосъден министър каза, че ако корупция се бореше с публикуване на думи в "Държавен вестник", тоест само с приемане на закони, "щяхме сигурно да сме най-чистата страна..." По думите му важно е кой прилага законите и даде пример, че с частичните промени в конституцията беше даден законов инструмент на Инспектората към ВСС да върши работа, но парламентът пратил в този орган хора, които "не могат да бъдат заподозрени дори, че искат да вършат работа".

На въпрос за въвеждане на мажоритарна система Иванов заяви, че всяка избирателна система има своите плюсове и минуси. Той лично и бъдещата му партия не се притеснявали от мажоритарни избори.

"Боя се обаче от прекалено простите решения. Просто смяната на една система с друга няма да реши нищо. Притеснява ме да не се подхлъзнем по решение, от което очакваме да се подкваси морето. Няма да стане.", заяви още Иванов.

Ето и видео от срещата в Пловдив: