Районната прокуратура в Горна Оряховица се е самосезирала по публикация във в. "Труд" и е започнала проверка на дейността на оръжейната компания "Аркус", която има завод в Лясковец. Това става ясно от официално съобщение на прокуратурата и от изказване на говорителя й Румяна Арнаудова.

Действията са предприети заради информации за открити български боеприпаси в Сирия и съмнения, че доставката е от "Аркус".

"Ще се извърши проверка дали дружеството и заводът осъществяват дейностите си в съответствие с дадения лиценз. Разбира се, в рамките на проверката ще се събират данни за евентуално извършено престъпление по чл. 233 от Наказателния кодекс. Ако има такива данни, ще се образува досъдебно производство, ако не - случаят ще бъде прекратен", обясни Румяна Арнаудова пред агенция "Фокус".

Въпросният член в кодекса, цитиран от Арнаудова, се отнася за незаконна търговия с оръжие. Там се казва:

"Който без съответни лиценз, регистрация или разрешение изнася, внася, трансферира, транспортира, транзитира, извършва брокерска дейност с оръжия или с изделия или технологии с двойна употреба, както и когато такива дейности са осъществени в нарушение на забрани, ограничения или санкции, наложени от Съвета за сигурност на ООН, от ОССЕ или от ЕС, указани в акт на Министерския съвет или произтичащи от международен договор, по който България е страна, се наказва с лишаване от свобода до шест години и с глоба до двеста хиляди лева."

За особено тежки случаи наказанието е лишаване от свобода от 3 до 8 години и глоба до петстотин хиляди лева. А за по-маловажни нарушения се предвижда само глоба до 20 000 лв.

По-рано днес външният министър Даниел Митов заяви по бТВ, че "българската държава спазва стриктно тези стандарти и не изнася оръжие за Сирия от началото на конфликта в тази страна през 2011 г.".

По повод твърденията на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, че български оръжия с изтекъл руски лиценз са били открити в Сирия, Митов отговори: В никакъв случай не мога да приема обвинения от този тип и то от страна, заради чиито бомбардировки загинаха множество цивилни в Алепо.

През август тази година Балканската мрежа за разследваща журналистика нареди България сред големите износители на оръжия за Сирия. Тогава реакция на прокуратурата нямаше. Само икономическият министър Божидар Лукарски коментира: "България изнася оръжейна продукция само за крайни дестинации, разрешени от международни организации".

Нито министерството, нито държавата имат вина, че българско оръжие попада в недобросъвестни ръце в Сирия и Ирак, каза тогава Лукарски.