Няма конкретна заплаха и сигнал за терористична дейност у нас.

Това увери вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова на брифинг днес.

Снощи се е провело заседание на консултативната група за противодействие на тероризма към Министерския съвет, предаде бТВ. На заседанието е бил представен анализ, направен от контратерористичния център за средата за сигурност и рисковете за страната през последните седмици.

„Въпреки посочването на очертаните основни общи рискове, валидни за страната ни, на Консултативната група беше докладвано, че и към настоящия момент службите за сигурност не разполагат с конкретна информация за заплаха от терористична дейност на територията на страната”, каза Бъчварова.

Тя припомни, че точно преди 10 дни по повод терористичния акт в Берлин е наложена степен на готовност на компетентните органи за противодействие на тероризма - „жълта”.

Взето е решение около Новогодишните празници мерките за сигурност да бъдат разширени. Ще има допълнително служители на реда на местата, на които се очаква струпването на повече хора – жп и автогари, летища базари и курорти. Проведени са нарочни срещи с кметовете по зимните курорти.

Ще има и масирани проверки на хора и багажи.

От МВР призовават хората за повече търпение и бдителност.

Нивото на готовност „жълто“ е пред-предпоследна степен