Обвинението за умишлена безстопанственост срещу бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма от кабинета „Борисов 1“ Трайчо Трайков е форма на тормоз, заяви самият той в ефира на бТВ тази сутрин. Кандидат-президентът на Реформаторския блок от последните избори каза още, че е бил предупреден, че го точно това го очаква заради поведението му.

"Има знаци, по които да съдя за това, предупредиха ме какъв ще бъде резултатат от това, което правя", обясни Трайков, визирайки кампанията си за изборите.

Трайков е обвинен, че през 2011 г., когато е бил действащ министър, под негово ръководство е продаден остатъчният пакет акции от „ЕВН България Електроразпределение“ АД за много по-малко пари от експертна оценка, появила се сега.

"Българската фондова борса е дала пазарна оценка. После прокуратурата намира експерта Иван Иванов, който дава друга оценка, и тя пита защо тя е различна от пазарната", обясни Трайков. "Въпросът е прокуратурата къде се прицелва. Тази сделка беше в програмата на правителството, програмата на министерството, Народното събрание, министърът за добро или за лошо просто не се меси."

Трайков добави, че продажбата се прави по проспект, одобрен от парламентарната Комисия за финансов надзор.

Според него българите всяка година плащат по 10 млрд. лв. за истинската безстопанственост.

"Това е защото държавата служи на един самоназначил се управляващ елит, който включва политици, олигарси... Само от горивния картел минават 2 млрд. лв, обществените поръчки, измамите с ДДС... Парите за здравеопазване, които са увеличени петкратно, но никой не се чувства пет пъти по-здрав, парите за образование, никой не се чувства по-образован...", изброи Трайков.

И даде пример за работата на прокуратурата:

"Христо Бисеров беше оправдан, защото прокуратурата направила някакви брутални грешки на неграмотност в обвинителния акт. Значи, прокуратурата когато иска, прави грешки, да видим какво може като се старае."

Според Трайков е добре, че хората търсят и дори създават алтернативи в политиката ни, а проекта "Да, България" на Христо Иванов определи като "великолепни, прекрасни усилия."

"Аз мисля, че липсата на опит в българското политическо блато би могло да бъде успех. Налага се често политиците да правят такива компромиси, че когато те вече са политически фактор, не могат да се върнат към това, което са били", отбеляза той.