Турската полиция блокира пътищата в Лозенград (Къркларели), водещи към ГКПП Дерекьой-Малко Търново, предаде БГНЕС.

Причина е възможността атентаторът от новогодишната нощ в Истанбул да премине в България.

Терористът все още е на свобода. В първите часове на 1 януари 2017 г. той нахлу в нощния клуб "Рейна" на брега на Босфора и откри огън срещу стотиците посетители, като уби 39 души и рани 65, след което избяга.

В мащабната операция по издирването на терориста са включени всички сили от сектора по сигурността. Блокирани са входовете и изходите в района на Лозенград, като най-засилени мерки са предприети по пътищата, водещи към граничните пунктове с България, както и по самите пунктове. По асфалта са заложени и автоматични капани за автомобили.

ГКПП Дерекьой – Малко Търново е малък пункт, който обслужва международния път Е-87 и предимно туристическия трафик с леки автомобили и автобуси, припомня БГНЕС.

Днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че атентаторът е идентифициран, предаде Ройтерс. Той обаче не съобщи името и народността му.

До този момент в Турция са задържани 27 заподозрени за атентата. Сред тях са три чуждестранни семейства, за които се предполага, че са свързани с "Даеш" ("Ислямска държава"). Групировката вече пое отговорност за кървавата баня.

Вчера турските медии съобщиха, че главният заподозрян е Яхе Машрапов от Киргизстан и дори показаха личната му карта. Часове по-късно твърденията бяха опровергани от самия Машрапов, който даде интервю от родината си.