От време оно до ден-днешен, никога не са липсвали идеи на властващите как да напълнят хазната и да обложат народа. Стар латински израз гласи - pecunia non olet - парите не миришат. Така император Веспасиан отговорил на сина си Тит защо е въвел налог върху урината, използвана при обработката на платове, при прането, хигиената на зъбите и устната кухина и във фармакологията.

Предлагаме ви част от най-комичните данъци и такси от древността до днес, събрани от френския вестник "Време".

Данък брада

Търсейки пари за обеднялата хазна, Хенри VIII измислил такса брада през 1535 година. Дъщеря му Елизабет Тюдор продължила този данък, но го умекотила - тя поискала да се плаща данък от мъжете, които не са се бръснали повече от две седмици. В Русия Петър Велики въвежда подобна такса в края на XVII век. На брадатите мъже били давани бронзови жетони, на които пишело: "Данъкът е събран", с които те доказвали, че са си платили лептата. В историята няма писмени знаци, че и на жени с окосмявания по лицето е налагана такава такса. Възможно е те да са били освободени от данъка по медицински причини.

Данък камини и прозорци

През 1660 и 1696 година в Англия последователно започват да се облагат притежателите на камини и прозорци. Естествено хората веднага измислили противодействие, за да не им бъркат в джоба. Камините били скривани зад изградени фалшиви стени, така че бирниците да не ги виждат. А прозорците просто ги зазидвали. Тези мерки обаче, особено липсата на светлина и въздух, но и задимяването на къщите, довели до разпространяването на много болести, най-вече на туберкулозата. И загрижени за изразходването на големи медицински разходи, властите в Лондон премахнали данъците през 1851 година.

Такса пудра за перука

Гениална идея за събиране на пари хрумнала пак на двореца в Англия. През 1795 година била въведена такса върху парфюмираната пудра за перуки. От този налог били освободени членовета на кралското семейство, както и служителите в двореца. Данъкът свършил добра работа. Например през 1812 година цели 46 684 души платили за правото да си слагат парфюмирана пудра на перуките. По-късно обаче хората се изхитрили и просто не си ръсели пудра върху изкуствените къдрици. И през 1855 година само 997 души се отпуснали и платили налога. Така през 1869 година такса перука била отменена, защото и никой вече не плащал.

Такса китаец

През 1885 година, за да се възползват от огромния брой китайски имигранти, които работели в изграждането на жп линиите на страната, както и в прокопаването на канали и издигането на баражи по реките, властите измислили текст, с които се облагал онзи, който наемал на работа китайци. По този начин бил намален броят на пришълците от Азия и намерена работа на местното население. Данъкът е премахнат през 1923 година.

Крути мерки за събираемост

За да се увеличи събирането на данъци, държавите често са използвали различни методи, включително и доста "мускулести". Още през 294 година преди Христа, император Диоклетиен въвел декларациите за дължимите данъци. Освен това той ги направил публични и така всеки можел да види колко пари е платил съседа му. И всеки имал право да натопи приятеля си, ако види, че данъкът му очевидно е много малък. Но императорът не разчитал само на това.

Той създал и специален орган за разследване на измамите. Здрави момчета подлагали на мъчения заподозрения в укриване на данъци, докато той признае греха си. Освен това лекари психолози тормозели психически задлъжнелите към хазната. Подтиквало се и доносничеството. Раздавали се пари на деца, които издават родителите си, на съпруга, която предава мъжа си, както и на роби, които посочват къде господарят им е скрил необложена плячка. С огромни данъчни формуляри били отрупани и земеделските производители, част от които се отказали от обработката на земите си, заради неизпълнимите условия.

Швейцарците предпочитат меката принуда

В наши дни в Швейцария прилагат меки методи за събираемост на данъците. През 2010 година бе приет закон, които насърчава "спонтанното издаване на предполагаем измамник и спонтанно признание за укриване на данъци". Ако изведнъж се сетите, че не сте плащали данък върху, например, стоки, които сте забравили да декларирате, просто заявявате тази своя грешка пред фискалните органи, плащате назад до десет години и се спасявате от затвор и наказателни глоби, които ще ви лепнат, ако ви хванат в измама.

Още от древни времена е известно, че за предпочитане е погалване по главата, отколкото отсичането й. Защото погаленият ще плати и догодина. "Добрият пастир стриже овцете си, не ги дере" - така отговорил император Тиберий на местните васали, които го молели рязко да увеличи данъците, за да забогатеят бързо. Въпреки тази максима и в наши дни има учудващи примери за "дране на данъкоплатеца".

Данък загар

В град Есен, за да си напълни хазната през 2010 година, общината удари собствениците на спа центрове. Те трябва да плащат по 20 евро на месец на солариум за бронзов тен. А в Дания наложиха допълнителна такса върху мазните храни, сред които маслото и олиото, с цел хората да преминат към по-здравословна храна. 

Най-творческото бъркане в джоба

В германското село Ниедерцимер, област Тюрингия, кметството продава на селяните възпоменателна табелка, която се слага върху запълнена дупка на асфалта. Самата дупка е наречена нежно "птиче гнездо", а плакета струва само 50 евро. Селяните обаче явно имат чуство за хумор и вече 257 "гнезда" са си намерили собственици.