В българска марка лютеница е открито слабо токсичното вещество олеамид, което има наркотични свойства. Това съобщиха за Клуб Z от асоциация "Активни потребители".

Изследването на организацията ще бъде публикувано до няколко дни.

Олеамидът официално не е наркотик, но предизвиква подобни ефекти, обясниха от "Активни потребители".

От асоциацията са сигнализирали прокуратурата и Българската агенция по безопасност на храните. Към момента институциите не са отправяли официално предупреждение към населението за опасна лютеница.

Изследвани са 12 марки лютеница, като олеамид е открит само в една. Съдържанието му е било между 0,1% и 1% от изследвания продукт.

За първи път съдържание на олеамид е открито в човешка плазма. По-късно се установява, че предизвиква сънливост у животните. Смята се, че олеамидът действа при нарушения на съня и при депресии.

Синтетичният олеамид се използва за различни цели в промишлеността - като смазки за машини, в козметиката (в малки количества в шампоани, лосиони и др., за които е доказано, че не вредят на човека), както и в хранително-вкусовата промишленост.

При лабораторни опити е установено, че веществото се отделя от полипропиленови пластмаси, а те се използват масово в сектор "Храни".

Възможно е олеамидът да е попаднал случайно във въпросната лютеница от пластмасова опаковка или от смазка за машините, използвани в производството.

В изследването на "Активни потребители" били тествани лютеници, произведени в промишлени условия, както и домашни - от различни райони на страната. В "купешките" имало много повече захар, сол и нишесте. В част от лютениците било установено изключително високо съдържание на захар - в един буркан имало колкото в цял шоколад.