Към 15,30 ч на територията на страната продължава да има 144 населени места без ток, съобщи "Дарик". Най-тежко е положението в областите Варна, Търговище, Шумен, Разград, Добрич и Силистра. Екипите, които работят за отстраняване на авариите са 92.

Към същия час повечето пътища в Североизточна България остават напълно затворени за движение. Причината е снега и много ниската видимост. 

Остава затворена и магистрала „Тракия" от Ямбол към Бургас, както и главният път от Петолъчката през Карнобат към Бургас. Отворена е само отсечката от морския град към Айтос, но е в сила забраната за движение на тежки камиони - над 12 т. Движението на тежкотоварни камиони по „Хемус" на територията на Област София се осъществява контролирано и поетапно в двете посоки за пътуващите в посока от и за Видин.

Днес най-ниската температура е измерена в Драгоман - минус 17 градуса. В София са отчетени два градуса повече, а средната най-ниска температура в страната е минус 10 градуса, съобщиха от НИМХ към БАН. 

Най-много сняг днес сутринта има във Враца – 52 сантиметра, съобщи "Фокус". 37 см е снежната покривка в Монтана, 36 см в Драгоман и Плевен, 34 см във Велико Търново, 27 см в София, Разград, Свищов и Оряхово и т.н.

Най-силен е бил вятърът в Оряхово, Пловдив и Пазарджик, където поривите достигат скорост от около 20-24 м/с. На Шабла скоростта на вятъра е 20 м/с, а в Хасково и на н. Емине поривите достигат 17-20 м/с.

Жълт код за опасно ниски температури в цялата страна е в сила днес. Сутринта температурите бяха средно около минус 15 градуса под нулата. Не се очаква живакът да прескочи минус 11 градуса, смятат синоптиците. Жълтият код за опасност е и заради силния вятър. Поривите му на места са със скорост над 100 км/ч., най-ветровито е в областите Видин, Монтана, Враца, Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Бургас, Варна и Добрич.

Пълната забрана за движение по републиканските пътища остава в сила за областите Търговище, Русе, Силистра, Разград, Добрич и Шумен, както и частично в Бургас и Варна. Това беше ситуацията в събота сутринта, съобщиха тази сутрин от Националния щаб за зимната обстановка. Най-големият проблем е продължаващия снеговалеж, който в комбинация със силния вятър прави практически невъзможно разчистването на пътя. 
 

"През цялата нощ са правени опити глави пътни артерии да бъдат освободени, но няма голям резултат. Има почти нулева видимост и по магистралите, и по главните пътища", уточни министърката на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова.

Вече може да се ползва магистрала "Хемус" след Ябланица, съобщи още тя. Снощи е имало опит за протест на водачи на камиони заради забраната за движение на тежкотоварни автомобили, но след намесата на полицията напрежението е било успокоено. 

Отново най-тежко по пътя е в района на Карнобат. По думите на министър Павлова там видимостта е нулева, "дори снегорините трудно намират пътя". Пътят за Бургас през Петолъчката също е непроходим. Обходният маршрут до морския град през Елхово и Средец обаче работи.

До следобед се очаква за движение да бъдат пуснати трасета Велико Търново - Варна, Русе-Бяла, както и Русе-Силистра, но само от леките коли. Роторни снегорини опитват да направят пътя между Исперих-Разград, тъй като трябва да се транспортира родилка. Търсят се варианти и за отсечката Силистра –Добрич. Проходите "Рижки", "Айтоски" и "Дюленски" остават затворени.

Граничните пунктове с Турция и Гърция работят, но не и тези към Македония и Сърбия, каза още Лиляна Павлова.

Над 290 населени места сутринта бяха без ток. 242 от тях - в областите Силистра, Шумен и Добрич.