Седем от десет белгийци се страхуват от имигрантите и мечтаят за силна ръка, показва социологическо изследване.

Анкетата спонсорирана от водещи медии в страната като публичната телевизия РТБФ и всекидневника "Соар" отразява разединено общество, доминирано от страхове и отхвърляне с намаляващо доверие към държавните институции.

Често "мюсюлманите" или "арабите" са посочвани като причина за всички социални злини като например безработицата, разединението на нацията, насилието сред младите.

"Индивидът не се чувства вече защитен, доверието в институциите е изчезнало", казва пред "Соар" Беноа, Скьор, един от авторите на изследването. "Индивидът се изживява като жертва на страх и оттук логично той ще се опира на органичните общности  (семейство, село…). Той ще предефинира връзката си с другите в смисъл на "те" и "ние". В този контекст има желание за силна държава". 

Числата говорят сами за себе си. Доверието в съдебната система е 24 на сто, в парламента - 26 на сто, в администрацията - 34 на сто, в полицията - 39 на сто. Неправителствените организации се радват на далече по-високо доверие - 88 на сто, образователната система и университетите - на 60 на сто доверие, журналистите и пресата - на 42 на сто.

За социолога "силна власт", каквато искат 70 на сто от белгийците, е термин с много значения:

"Това е едновременно желание да бъдеш защитен от нашествие или от чувството, че други нахлуват при тебе, чувство на желание да защитим нашата идентичност, това е също желанието да да бъдеш защитен от социалната система, да бъдат регулирани световните финанси".

Шейсет и пет процента от белгийците се страхуват от притока на бежанци, защото поставят знак на равенство между бежанец, мюсюлманин и терорист.

Мнозинството белгийци смятат, че мюсюлманите са 30 на сто от населението на 11-милионната страна, докато според официалната статистика те са 5,8 на сто.

Четирима от всеки десет белгийци смятат, че мюсюлманската общност в страната е съучастник в терористичните актове.

Атентатори, свързани с Даеш убиха 32 души и раниха над 300, самовзривявайки се на летището и в метрото на Брюксел на 22 март 2016 г.

Четиридесет и три на сто от анкетираните пък мислят, че е несъвместимо да си белгиец и мюсюлманин.

Сред анкетираните мюсюлмани всеки трети не харесва западния начин на живот и възприема Корана като най-висш закон. 

Седемдесет на сто от белгийските мюсюлмани се чувстват чужденци въпреки белгийското си гражданство, а 60 на сто смятат, че ислямът е често атакуван, като мнозинството от тях са жени - заради отрицателното отношение към забулването.

Белгийски закон забранява пълното закриване на лицето на публични места.

Една четвърт от местните мюсюлмани смятат Запада за главна опасност, а всеки трети от тях се отнася с недоверие към евреите.