Служители на ФБР арестуваха бивш шеф на "Фолксваген" за САЩ във връзка със скандала "Дизелгейт", предаде АФП.

Оливер Шмид е бил задържан в събота във Флорида. Той е ръководил американския клон на германския автомобилен гигант в периода 2014-2015 г.

Скандалът "Дизелгейт" избухна, след като се разбра, че е инсталиран софтуер, който неутрализира тестовете за газови емисии. Така са произведени около 11 милиона дизелови автомобила на "Фолксваген", което им позволява да изпускат в атмосферата азотни оксиди над 40 пъти повече от допустимото. В същото време сервизните книжки и официални данни показват стойности в нормата.

Съдебни искове в щатите Ню Йорк и Масачузетс са разкрили, че Оливер Шмид е играл ключова роля незаконната операция на фирмата да остане скрита от регулаторните органи в САЩ. Очаква се още днес той да се изправи пред съд в Детройт.

Говорител на компанията в Германия и неин представител в САЩ не са пожелали да коментират новината за ареста.

"Фолксваген" отдавна се стреми да сътрудничи с американските власти за уреждане на случая "Дизелгейт".

В петък в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че германската компания е напът да се споразумее с американското Министерство на правосъдието и да плати 2 милиарда долара глоба заради скандала. Отделно автопроизводителят плаща обезщетения и търпи огромни загуби от връщането на автомобили за корекция на софтуера в сервизи.