Всички партии в парламентарната правна комисия гласуваха срещу декларацията на ГЕРБ за разглеждате на резултатите от референдума в рамките на този парламент. 11 бяха "против", шестима - всички от ГЕРБ, подкрепиха проекторешението. Отсъстваха депутатите от Патриотичния фронт.

Предложението бе вкарано в понеделник извънредно като първа точка в проекта за дневен ред на заседанието.

Депутати от Реформаторския блок, БСП, ДПС, "Атака" оспориха нуждата и смисъла от проекторешението при положение, че съдът още не се е изказал за валидността на референдума. Допълнително объркване идвало и от факта, че то е с дата 15 декември. Причината е, че декларацията бе написана още миналата година, но не влезе в дневния ред на комисията навреме.

Други отбелязаха липсата на правна стойност, която бившият лидер на БСП Михаил Миков обобщи така:

"Проектът за решение е едно обещание "дайте да дадем". Тука има декларация "кой колко обича съветската власт".

"Това вече го знаем", репликира през смеха в залата Петър Славов от Гражданската квота на РБ.

Той отбеляза, че комисията рискува да извърши незаконосъобразен акт, тъй като такава декларация може да има само ако референдумът не е задължителен, а за този още не се знае.

Шефът на комисията Данаил Кирилов защити позицията на ГЕРБ, като отбеляза, че има редакционни проблеми в текста, но съставянето ѝ е станало много бързо, защото ПГ на ГЕРБ искат да внесат веднага предложението в зала. Той отбеляза и че от ГЕРБ имат конкретен законопроект, който по план ще внесат в четвъртък.

Според Кирилов няма никакъв проблем да се гласува декларацията, тъй като тя е положителна за който и да е от двата варианта на референдума - независимо дали съдът ще отчете решението за задължително или не.

Не стана ясно защо ГЕРБ не предлагат директно законопроекта си. Той предвижда районирането да се осъществява от президента с указ, българите в чужбина пък ще трябва да се регистрират активно.

"Това е чист популизъм, недопустимо е ГЕРБ да се възползва по този начин от решението", възмути се Филип Попов от БСП.

"Не се възпозваме, е се съобразяваме", отвърна Кирилов.

В крайна сметка предложението бе отхвърлено и шефът на правната комисия коментира в духа на сценаристите на Слави Трифонов:

"Това е сериозна грешка и неуважение към решението на суверена".