Общо събрание на съдиите от СРС излезе с открито писмо към колегите им от страната. В него се казва това, което от поне месец казват и други членове на магистратската общност и не само: че след протеста на СРС, който видимо вбеси статуквото, тече план да бъде вкаран клин между съдиите от столицата и останалите.

"... Да не допуснем манипулацията да бъде успешна и да постигне противопоставяне и разделение помежду ни, а напротив – да използваме събитията за обща съдийска консолидация за подобряване администрирането на съдилищата и за формулиране на ясни изисквания към дейността на Съдийската колегия на ВСС", пишат магистратите.

"Никога не сме подценявали важността на извършваната работа от всеки един съдия в страната, нито искаме да бъдем поставяни в привилегирована позиция - изрично подчертават съдиите. - Стремежът ни е насочен към това създадената норма за натовареност да започне да бъде реално приложима".

Вътре се намеква много ясно и за "отговорен и информиран избор на членовете от съдебната квота на Съдийската колегия на следващия ВСС".   

Ето и целия текст на обръщението:

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Обръщаме се към Вас по повод на манипулативното отразяване  и неуместната политизирана употреба на справедливото недоволство на съдиите и служителите от Софийския районен съд и усилията ни да се справим със свръхнатовареността и забавеното разглеждане делата, като настояваме за адекватни управленски решения.

Призоваваме Ви да не допуснем манипулацията да бъде успешна и да постигне противопоставяне и разделение помежду ни, а напротив – да използваме събитията за обща съдийска консолидация за подобряване администрирането на съдилищата и за формулиране на ясни изисквания към дейността на Съдийската колегия на ВСС.

Никога не сме подценявали важността на извършваната работа от всеки един съдия в страната, нито искаме да бъдем поставяни в привилегирована позиция. Стремежът ни е насочен към това създадената норма за натовареност да започне да бъде реално приложима с утвърждаване на механизъм, който да изисква незабавно управленско решение при надхвърлянето на определена граница на натовареност за всеки отделен съдия. Това е наложително и следва да бъде направено в спешен порядък заради личното и професионалното ни достойнство, тъй като лошото администриране на съда не само унижава почтени и компетентни съдии и служители, но рефлектира неблагоприятно върху авторитета на цялата съдебна власт.

Удовлетворени сме, че изречените на висок глас проблеми вече не могат да бъдат игнорирани, тъй като са във фокуса на обществото и Висшия съдебен съвет и решаването им ще бъде от полза за всички.

Надяваме се, че всички заедно ще имаме зрелостта да използваме кризисната ситуация за обществено добро и да проумеем поуките от неблогополучията и неуспехите на досегашния ВСС, за да направим отговорен и информиран избор на членовете от съдебната квота на Съдийската колегия на следващия ВСС.   

Освен това общото събрание избра и и.ф. ръководител на съда, след като предното ръководство подаде оставка. Считано от 1 февруари, това е съдия Албена Ботева.

Предложението беше прието с 65 гласа "ЗА" и нито един глас против. Председателят на СГС - съдия Калоян Топалов, който присъства на събранието заяви, че ще се съобрази с решението на мнозинството от съдиите от СРС и ще предложи на ВСС излъчения от районните съдии кандидат.

На гласуване беше подложена и кандидатурата на съдия Петър Савчев, който не получи нито един глас в своя подкрепа. Предложени бяха още петима съдии, които отклониха номинациите, пишат още от най-големия съд в страната.

Ето и публикуваното открито писмо на фейсбук страницата на СРС.