Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) въвежда ограничение на достъпа до модерната и скъпа безинтерферонова терапия за болни от хепатит C, която за пръв път дава шанс за пълно излекуване. Касата няма да заплаща лечението за определени хора, ако прецени, че те няма да живеят дълго - ако например имат съпътстващи заболявания или злоупотребяват с алкохол.

Това е разписано в нови правила за лечение на хроничен вирусен хепатит С, приети от Надзорния съвет на НЗОК, посочва "Дарик".

В тях като изключващи критерии за лечение са посочени случаите, при които се очаква ниска продължителност на живота поради несвързани с черния дроб други заболявания или поради злоупотреба с алкохол.

От Федерация "Български пациентски форум" определят новите правила, които трябва да влязат в сила след 6 дни, като "ужасяващ геноцид". Според НЗОК лечението е скъпоструващо и трябва да се предписва на хора, на които наистина ще помогне. (Лечението наистина е изключително скъпо и тримесечно лечение с някой от препаратите е около 100 хил. лв.)

"В изключващите критерии за лечение на пациенти с Хепатит С е записано нещо, което е ужасяващо. Там се казва, че касата няма да плаща за пациенти, при които се очаква ниска продължителност на живот поради несвързани с черния дроб съпътстващи заболявания. Това е безумие. С тези критерии и правила касата започва да играе ролята на лекуващ орган. Тук пише, че няма да бъдеш лекуван, ако ти имаш хепатит С, защото някъде някак си си се заразил, обаче имаш и проблем с бъбреци или примерно някакво ревматологично заболяване. Особено ако някой чиновник прецени, че продължителността на живота ти ще е малка и не е рентабилно да бъдеш лекуван, защото скоро ще умреш. Кой от тези чиновници преценява кой кога ще умре", пита Иван Димитров, председател на федерацията.

Опасенията на Димитров обаче са в това, че касата не винаги ще се допитва до лекарите. "Още повече във всичките тези критерии, документации и простотии е заложено, че лекарят може да предпише терапията, но касата по икономически причини може да не разреши тази терапия. Т.е. лекарят може да казва - единственият ти шанс да се излекуваш е с тази терапия, а касата отново се превръща в лекуващ орган и казва - няма да изпишем тази терапия по икономическа целесъобразност, защото тя е скъпа за касата. Това е безумно, това е геноцид в абсолютния му вид", категоричен е той пред "Дарик".

"Притеснявам се, че пациентите наистина са обречени. Ако пациент има бъбречна недостатъчност и хепатит C, и двете заболявания намаляват преживяемостта му и той попада в първия изключващ критерий. В същото време европейските правила за правилно лечение на хепатит C определят няколко приоритетни групи, сред които са именно пациентите с бъбречна недостатъчност и хепатит C", коментира пред Би Ти Ви проф. Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология и трансплантация на "Александровска" болница.

Друго, което го учудва е, че в правилата е записана задължителна първи порядък терапия, която трае 12 – 16 седмици, при положение, че има други, които водят до 100-процентово излекуване за осем седмици. "Една терапия, дори да е по-скъпа, ако е по-кратка, в крайна сметка излиза по-евтино", коментира той и добави, че не одобрява аргумента за икономическа целесъобразност на НЗОК.

Пациенти се оплакват, че през последните месеци на 2016 г. отпускането на лечението, което става с протоколи от НЗОК, става все по-трудно. От здравната каса често изсмислят допълнителни бюрократични изисквания, за да не отпускат медикаментите. И при "най-бърза" процедура за решение от НЗОК се чакаше в най-добрия случай между два и три месеца. При много пациенти подобно забавяне обаче може да бъде животозастрашаващо.