Децата в София ще бъдат приемани в първи клас по нови правила през следващата учебна година. Комисията по образование в Столичния общински съвет вече разглежда предложенията за промяна. Родители на деца от подготвителните групи в столичното 145-о училище обаче казват, че те са в разрез с приетите от Министерството на образованието правила, съобщи БНТ.

В училищата в София с предимство в първи клас ще бъдат приемани ученици, които отговарят на 4 задължителни критерия, според новия проект. Водещ е близостта на училището до постоянния адрес на родителите. Наредбата на Министерството на образованието обаче посочва като водещ критерий не постоянния, а настоящия адрес.

"Критериите, които те са избрали, според нас - според много родители и всички, с които съм разговаряла, са меко казано дискриминационни. Те са извели на първи план постоянен адрес, не настоящ, а постоянен адрес. Аз не съм с постоянен адрес в този квартал", казва Даниела Мецанова. 

Родителите настояват децата от предучилищните групи в едно училище да бъдат приемани с предимство в първи клас в същото училище. Условие, което отсъства в проекта за прием в София, но е част от критериите, посочени от МОН. Освен това според тях критерият - за обучаващи се брат или сестра в избраното от тях учебно заведение, трябва да бъде с по-голяма тежест.

"Реално аз не съм сигурна дали ще можем да продължим с малкото ми дете в първи клас и така съм в една ситуация, в която голямото ми дете е в това училище. За малкото ми дете трябва да търся друго училище, което е по-близо до дома ни.
Там, където е постоянният ни адрес, подчертавам постоянен, което е крайно неудобно и голямо сътресение за цялото ни семейство", казва и Атанаска Лесичкова. 

Директорът на дирекция "Образование" към Столичната община Мария Минчева заяви за БНТ, че критериите в новата система за прием предстои да бъдат съобразени с правилата, определени от МОН.

До 3 февруари ще бъдат приемани и предложения от родители за това - какви да бъдат критериите за прием в София. Окончателният вариант на проекта за прием ще бъде готов до средата на февруари, след което предстои разглеждането му и от комисията по образование в СОС.