Горнооряховският производител „Захарни заводи” е разработил карамелажни (твърди) бонбони с антимикробен ефект. Това се казва в съобщение на публичното дружество до Българската фондова борса.

В иновативните изделия ще има етерични масла от 6 вида билки – мента, евкалипт, мащерка, пелин, копър и салвия. От компанията твърдят, че това ще бъде нов продукт за европейския пазар.

Бонбоните ще се отличават от други подобни продукти по два основни показателя: по оптималния комплекс от натурални масла, които облекчават симптомите на възпалителните процеси на горните дихателни пътища. И по точно определеното количество на всеки компонент, така че да се постигне максимално въздействие върху състоянието на организма и антимикробен ефект.

Предприятието е сключило договор с Министерството на икономиката за безвъзмездна финансова помощ за внедряване на продукта. Парите ще са по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” (2014-2020 г.).

Проектът е на обща стойност 2,47 млн. лв. – 50% финансова помощ и 50% съфинансиране. Със средствата ще бъде закупено технологично оборудване.

Новите бонбони се очаква да бъдат пуснати в продажба в края на 2018 г.

„Това е поредната стъпка в посока предлагане на полезни продукти на пазара. Реализацията на проекта ще ни помогне и допълнително да модернизираме производството си“, коментира Валентина Ралева, главен изпълнителен директор.

„Захарни заводи” произвежда известните бонбони „Карамел Му”, „Лукчета”, „Теменужка”, „Кръц-кръц”, както и „Лимонови резанки”, вафли „Етър”, локум „Сладки времена” и др.

За периода януари – септември 2016 г. дружеството има 117,8 млн. лв. консолидирани приходи и 7,2 млн. лв. печалба. В групата „Захарни заводи” влизат няколко предприятия – заводи за производство на захар, захарни изделия, етилов алкохол и високо протеинови фуражи, печатница, собствен ТЕЦ и завод за ремонтно-механични услуги. Заетите служители са 800.