Майкъл Флин - съветникът по национална сигурност на американския президент Доналд Тръмп, е разследван от американските служби заради предполагаеми връзки с Русия, съобщи в. „Уолстрийт джърнъл".

Разследването се извършва едновременно от ЦРУ, ФБР, Агенцията за национална сигурност (АНС) и Министерството на финансите. Става дума за контраразузнавателно проучване на комуникациите между членове на руския парламент и членове от най-близкото обкръжение на Тръмп.

Изданието посочва, че към момента не е известно на какъв етап е разследването и дали е стигнало до някакви резултати. Миналата година Флин предизвика противоречиви реакции, след като получи хонорар от руската телевизия RT, за да присъства на галавечеря, на която седя на една маса с руския президент Владимир Путин.

Освен това се твърди, че Флин се обадил по телефона на руския посланик в САЩ Сергей Кисляк няколко пъти на 29 декември 2016 г. - деня, в който тогавашният президент Барак Обама въведе нови санкции срещу Москва зарази обвинения в намеса в американските избори.

Съветникът по национална сигурност към президента официално не е част от кабинета, но е един от най-влиятелните хора в обкръжението му.

Самият Флин, който е ветеран от войните в Ирак и Афганистан, предизвика спорове с изказванията си, които според критици граничат с ислямофобия. Той обаче заема значително по-гъвкава позиция спрямо Русия и Китай.