Три нови производствени инвестиции в България бяха отличени от Министерството на икономиката. Шуменският производител "Алкомет", "Кроношпан България" и "Ветпром"-Радомир получиха сертификат клас А от Даниела Везиева, зам.-министър на икономиката.

Общата стойност на проектите е 133 млн. лв.

"Алкомет" ще инвестира 69 млн. лв. за увеличаване на производствения капацитет. За целта ще се използват 24 млн. лв. собствен капитал и 45 млн. лв. кредит. С парите ще бъде закупена нова производствена линия за алуминиеви листи от германска компания, ще бъде изградена нова леярна и ще бъде придобита нова преса.

Новите мощности ще бъдат пуснати в края на 2018 г., като заетите в предприятието ще нараснат от 920 до над 1000.

"Новото оборудване ще ни позволи да произвеждаме автомобилни части. В момента преговаряме с производители. В световен мащаб има засилено търсене на алуминиеви части от автомобилната индустрия", заяви за Клуб Z Семих Батурай, член на Управителния съвет на "Алкомет".

В България има над 100 производители на автомобилни части за почти всички известни компании - БМВ, "Мерецедес", "Фолксваген", "Ауди", "Пежо", "Рено", "Форд", "Порше" и др.

Австрийският производител на дървесни материали за мебели "Кроношпан" ще инвестира 42,6 млн. лв. във Велико Търново. Средствата ще бъдат вложени за увеличаване на капацитета за производство на ПДЧ (плочи от дървесни частици) и за покупка на нова линия за МДФ (плочи от дървесни влакна). Оборудването ще бъде доставено от Германия.

"Това ще бъде най-модерният завод за подобни плочи на Балканите. Ще създадем 100 нови работни места. Сега близо 60% от продукцията ни се изнася, а след пускане на новите мощности, процентът ще се увеличи до 80%", обяви Николай Банков, управител на "Кроношпан България".

Банков обяви, че има желание за създаване на мебелен клъстер около завода във Велико Търново, като се привлекат чуждестранни производители на мебели.

"Ветпром" ще вложи 21,5 млн. лв. в оборудване за производство на хуманни и ветеринарни медикаменти. Машините ще са от Германия, Италия и Швеция.

"Изнасяме продукцията си в Русия, Беларус, страните от Централна Азия и съседните страни. Планираме регистрацията на над 30 нови генерични лекарствени продукта и набирането на висококвалифициран персонал", обяви Стефан Божинов, изпълнителен директор на радомирското дружество.