Влизам в една подредена къща, тъй като с министър Горанов бяхме в един екип и аз съм в привилегировано положение спрямо другите си колеги от служебното правителство. Това заяви служебният финансов министър Кирил Ананиев на брифинг по случай встъпването му в новата длъжност в присъствието на предишния министър Владислав Горанов.

На въпрос дали новият финансов министър активно ще съдейства за осветляване и прекратяване на случаите на ощетяване на държавата, както препоръча президентът Румен Радев днес, и дали ще разрови всичко по министерството, за да се прекъснат спекулациите, за което призова бившият премиер Бойко Борисов, Ананиев отговори така:

МФ има по-особени функции по отношение на обществените поръчки. Знаете, че централизираното звено е към МФ и имаме повече хоризонтална функция и там считам, че много добре се справяме. Отзивите на колегите от останалите министерства са много добри. Що се отнася до нашите поръчки, на МФ, съм сигурен, че няма да се открие нищо, което да е с умисъл направено, така че да загуби държавата или някой от кандидатствалите по дадена обществена поръчка. Разбира се, това, което казаха двамата премиери, ще го направим, за да сме чисти, ще излезем с един анализ, ще обясним какви видове обществени поръчки имаме, как са проведени, за да бъде все пак съвсем светло за вас и за обществото като цяло. Но съм сигурен, че няма да има такива негативни разкрития в нашите обществени поръчки, подчерта Ананиев.

„Оставям ви МФ в добра форма и се надявам следващият редовен финансов министър да го завари в същото състояние”, заяви Владислав Горанов в началото на брифинга по предаване на поста.

Смятам в моя кратък мандат да поддържаме връзка и да ви държим информирани за всичко важно, обърна се Ананиев към медиите.

Кирил Ананиев (вляво) и Владислав Горанов.

Наясно съм със състоянието на министерството, както и с изпълнението на бюджета за тази година. За тези повече от 2 г. се случиха доста добри неща в МФ и в по-голямата си част инициативите и тяхното изпълнение бяха на министър Горанов, каза новият служебен министър. Така че къщата е подредена и съм щастлив, че мога да наследя оставеното от Горанов, добави той.

По думите му служебното правителство ще работи за осигуряване на ресурс за провеждане на изборите и за подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС.

 

Кирил Ананиев разясни непосредствените задължения на министерството:

„Пред нас стоят три важни задачи, свързани с нормативни актове. На първо място, това е изготвянето на тригодишната бюджетна прогноза за периода 2018 - 2020 г., като в нея единствено ще бъдат отразени промените в последната макроикономическа рамка и някои технически бележки от ЕК, тъй като нямаме законово право да правим нова политика в нея".

Освен това трябва да бъдат актуализирани Националната програма за реформи и Конвергентната програма, както и да се осигури нормално финансиране на публичния сектор, така че да не се влоши качеството на публичните услуги.

На въпрос дали ще има промени в ръководството на Националната агенция за приходите и Агенция „Митници", Кирил Ананиев отговори:

„Когато отборът печели, не се правят промени".

Ананиев трябва да съхрани темпото в приходните администрации, ценя техните усилия и не бих препоръчал персонални промени там, заяви в същия дух Владислав Горанов. Важно е добрите неща да бъдат продължени, добави той.

Възможно е други министри без опит да упражнят натиск върху МФ, но Ананиев има опит и вероятно ще ги удържи, поясни Горанов.

Запитан дали има лимит за разходите за председателството на България на ЕС, Горанов каза, че такива има, но не е хубаво да се достигат. „Максималният размер, с всички инвестиции и текущите разходи, не бих бил щастлив, ако надхвърлят 150 млн.лв.”, уточни той.

Разходите за саниране няма да препънат бюджета, програмата е осигурена ресурсно поне за първите 7-8 месеца на 2017 г., отговори Горанов на журналистически въпрос.

"Говорихме си с Ананиев през следващата седмица да свика Консултативния съвет за финансова стабилност, в който участват министърът на финансите, управителят на БНБ и председателят на КФН. От последния такъв имаме уверението, че не се очакват сътресения в небанковия финансов сектор", посочи Горанов.

За обща минимална работна заплата в ЕС по призива на Юнкер Горанов обясни, че това не значи тя да е еднаква за всички страни. У нас има такава и по-скоро идеята е тя да се въведе в други европейски страни, в които няма такъв праг.