Законодателно предложение за създаване на европейска прокуратура се натъква на съпротива от много държави в ЕС. Засега го подкрепят 17 от общо 28-те му членки, съобщи днес Вера Йоурова, комисар по правосъдието.

Това вероятно ще наложи евентуалното създаване на прокуратурата да стане с междуправителствено споразумение само между желаещите страни,  като за целта бъде използван предвидения в договора на ЕС механизъм на "засиленото сътрудничество". Той позволява минимум девет от държавите-членки да задълбочат интеграцията си в определена област, без да ангажират останалите. България досега е подкрепяла предложението. Тя ще заяви дали ще участва в евентуално"засилено сътрудничество", когато то официално бъде предложено.

"Още няма окончателно политическо решение за засилено сътрудничество по създаване на европейската прокуратура", каза Йоурова на пресконференция след неформален съвет на министрите по правосъдието в малтйската столица Ла Валета. Малта в момента председателства Съвета на ЕС. "Министрите изразиха тяхното желание да продължат и да станат основатели на европейската прокуратура, но окончателното решение е на Европейския съвет (28-те държавни и правителствени ръководители -б.а.). Министър-председателите трябва да обявят липсата на единодушие".

Службата на европейския публичен прокурор (European Public Prosecutor's Office) трябва да преследва престъпления срещу финансовите интереси на Европейския съюз, т.е. свързаните със средствата в бюджета му и трансграничните престъпления свързани с данъка върху добавената стойност (ДДС). Страните-членки отчисляват част от приходите си от този данък в бюджета на ЕС.

Част от държавите в ЕС  по различни причини са против проекта за европейска прокуратура, предложен от предишната Комисия на Жозе Барозу през 2013 г., каза Йоурова.

Холандия смята, че той надхвърля правомощията, които държавите-членки са дали на съюза в неговия договор. Швеция е изтъкнала, че нейната национална прокуратура работи достатъчно добре и не вижда нужда от европейска. Полша се опасява, че компетентността на веднъж създадената европейска прокуратура може да бъде разширена извън очертаните от досегашния проект граници. Унгария е против в нея да бъдат включвани престъпленията с ДДС и посочва, че за да приеме европейска прокуратура, трябва да измени конституцията си в частта и за правосъдието.

Сред противниците на европейската прокуратура е и Малта по други неназовани днес причини, каза нейният министър на правосъдието Оуен Боничи. Португалия и Финландия все още нямат окончателна позиция поради продължаващи вътрешни дебати. 

Дебатите за създаване на европейска прокуратура се водят повече от десетилетие. Правното основание на сегашното предложение за регламент е член 86 от Договора за функциониране на ЕС, чиято първа алинея гласи: "в борбата с престъпленията, засягащи финансовите интереси на Съюза, Съветът, чрез регламенти, в съответствие със специална законодателна процедура, може да учреди Европейска прокуратура на основата на Евроюст. Съветът действа с единодушие след одобрение от Европейския парламент.“