Заканите на Корнелия Нинова, че ако БСП има собствено мнозинство в следващия парламент, България няма да ратифицира СЕТА, са изключително любопитни. Чак да му се прище на човек социалистите наистина да спечелят такова мнозинство. За да се види дали тези закани наистина ще бъдат изпълнени.

Защото има едни съмнения... Как пък точно по това гласуване в европарламента лидерът на ПЕС Сергей Станишев се обърка и гласува "за"? Та после му се наложи да се обяснява публично, че това се дължи на техническа грешка. Дали пък Станишев не направи опит - при това очевидно успешен - да задоволи и европейския, и вътрешнопартийния интерес? Защото пленумът на БСП задължи евродепутатите си, включително и Станишев, да гласуват "против". От друга страна обаче, в ПЕС настроенията в подкрепа на СЕТА вероятно също не са за пренебрегване.

Но да оставим европейските социалисти да си решават техните си проблеми. И да се съсредоточим върху нашенските социалисти. Те много обичат демонстрации против Европа, с които да гъделичкат съветофилския си електорат, тъгуващ за времето отпреди 1989 г.

В повечето случаи от последните няколко години БСП обаче не е изпълнявала заканите си да се опълчи явно и категорично на Европа по различни теми. Дали защото същата тази Европа има достатъчно инструменти да държи нашенските социалисти на къс повод, дали защото все пак ръководството на нашенските социалисти има достатъчно разум - въпрос на гледна точка. Прочутият "Голям шлем", стартиран не как да е, а с официално посещение на Владимир Путин у нас, така и не се реализира. Въпреки че БСП имаше достатъчно възможности да работи по енергийните проекти в него. Но някой от тях, като "Южен поток" например, не отговаряха на европейските норми. И в крайна сметка социалистите не посмяха да ги задвижат.

Особено показателен е случаят с Кристиан Вигенин, който като външен министър официално заяви, че България подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Разбирай - не подкрепя инвазията на Русия в Крим. Хардлайнерите в БСП още не могат да простят на Вигенин това му изказване. Да не говорим за Волен Сидеров, за когото поведението на Вигенин е силен аргумент, за да докаже, че "Атака" обслужва Русия много по-добре от БСП. Вигенин обаче бе външен министър на държава членка на ЕС и се придържаше към лоялно поведение в съзвучие с европейската позиция. И тази му постъпка е един от малкото добри спомени от правителството на Пламен Орешарски.

Няколко стиха на Христо Ботев, който, незнайно защо, според БСП е социалист и дори комунист, изключително добре илюстрират поведението на нашенските социалисти спрямо Европа:

"Пием, пеем буйни песни
и зъбим се на тирана;
механите са нам тесни -
крещим: "Хайде на Балкана!"

Крещим, но щом изтрезнеем,
забравяме думи, клетви,
и немеем и се смеем..."

Стихотворението е "В механата". Точно това прави БСП спрямо Европа обикновено: зъби се на "тирана" в опиянението на предизборната кампания, но щом изтрезнее след изборите, забравя и думи, и клетви и немее, и се смее.

Ако се вярва на социолозите, БСП едва ли ще има собствено мнозинство в следващия парламент. Малко вероятно е тя да успее да сформира и тематична коалиция по темата СЕТА - достатъчно голяма, за да сложи България прът в европейското колело. Това всъщност е добра новина за БСП. По казуса СЕТА Нинова и компания ще могат да продължат да упражняват необуздан популизъм, без да се налага да доказват думите с дела.