Европейската комисия е отпуснала 920 хил. евро за предпроектно проучване за строеж за газовия хъб “Балкан”.

Това съобщи бившата министърка на енергетиката в правителството на ГЕРБ Теменужка Петкова. Отделно Брюксел дава и 182 хил. евро за рехабилитация на съществуващата газопреносна мрежа, каза още Петкова.

Новината бе съобщена в отговор на констатациите в доклада на служебното правителство на Огнян Герджиков за ревизия на кабинета "Борисов 2".

"Дали ако в Брюксел имаше съмнение в процедурите в България биха отпуснали тези пари за газовия хъб?", попита Петкова.

По думите й констатациите на Световната банка за състоянието на енергетиката, публикувани днес, признават, че системата вече е стабилна, а не е била преди това. Според Петкова и тази година Българският енергиен холдинг ще излезе на печалба, при това въпреки пращанията за реакторите за АЕЦ "Белене", след като страната ни бе осъдена от международния арбиртажен съд да заплати оборудването на руската "Атомстройекспорт". 

Според нея кабинетът на ГЕРБ е работил за смислени енергийни проекти, а не за отречени такива като петролопровода "Бургас-Александруполис", чието възстановяване обещавали от БСП.  По думите на бившата министърка целта в енергетиката трябва да е диверсификация на доставките на природен газ, което ще допринесе за по-конкурентна икономика и по-ниски цени на газа за потребителите у нас.