Правителството ще преговаря с Европейската комисия за еврофинансирането за науката и образованието, съобщи днес служебният министър Николай Денков.

Той обясни, че обявил това финансиране за "замразено", защото така пишело в писмо от Комисията. Миналата седмица неин говорител отрече плащанията по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" в България да са вече прекъснати.

Службите на Комисията не са завършили одитен доклад за изразходването на средствата по тази програма, по който трябва да вземат и становището на българските власти, каза говорителят.

"В четвъртък (9 февруари т.г. - б.а.) вечерта дойде писмо от Европейската комисия, в което пише изрично, че в резултат на одит, който е проведен между 24 и 28 октомври 2016 г. се замразяват междинните плащания по оперативната програма", каза Денков пред журналисти в Брюксел. 

Тук той участва в съвет на министрите на науката и образованието.

"Това е, което ние обяснихме в петък (10 февруари т.г. - б.а.) , защото в четвъртък вечерта писмото вече беше публично известно", каза министърът. "И терминът, който винаги съм използвал, е че са замразени междинните плащания, защото това пише в писмото. Накрая на писмото пише, че ако България не се справи с проблемите, които са очертани в този одит, може да се пристъпи към спиране на междинните плащания".

Денков посочи, че става дума за междуинституционална кореспонденция, която той бил принуден да коментира публично, защото тя изтекла в медиите малко след получаването на писмото от Комисията. 

"Нямаше да тръгнем да я коментираме, ако в четвъртък вечерта не се беше появила публично", каза той."Нямам никакви основания да кажа защо е изтекла и как е изтекла".

"Това, което е важно да се разбере, е, че цялата процедура завършва, когато получим цялостния доклад, в който е описано много подробно на базата на какви доказателства те са стигнали до тези заключения", добави Денков. "Едва след това България може да представи своите коментари, но ние не можем да чакаме това време, трябва да използваме наличните заключения, за да започнем да предлагаме решения".

Миналата седмица Комисията описа процеса по различен начин. Според нея докладът ще бъде финализиран, едва когато българските власти представят своите бележки.

"Очакваме съвсем в скоро време да започнем преговорите с Европейската комисия, защото всичко е въпрос на преговори", каза Денков. 

По думите му проблемът може да бъде решен за между три и шест месеца.

Комисията не използва термини като "замразяване" и "спиране" на еврофинансиране. Те присъстват обикновено в разговорния превод на български език. Точните термини са "прекъсване" (interruption) на плащанията и "суспендиране" (suspension) на дадена програма. 

Често медиите превеждат interruption на български като "замразяване". Незивисимо от изполваната на български терминология това е рутинна административна процедура, а не санкция. 

Комисията непрекъснато прави ревизии (одити) на изразходването на европейските средства по различни оперативни програми в 28-те държави-членки. Ако някъде ревизорите се усъмнят в нередности, службите на Комисията временно спират да осребряват фактурите, които получават от съответната държава-членка за разходите извършени по проекти в съответната програма. 

Това се прави, за да се установи дали наистина са нарушени правила и ако трябва съответната национална администрация да вземе мерки за отстраняване на нарушенията. 

При прекъсване плащанията не се губят, а само се забавят. Възможно е някои от тях да бъдат пренасочени към други проекти, но като цяло те остават в общия обем средства, до които държавата има достъп по съответната програма.

При суспендиране на програма временно спира цялостното ѝ изпълнение. Това Комисията прави, когато установи по-тежки и системни нарушения. В този случай обикновено държавата-получател загубва част от средствата. Това стана, когато през юли 2008 г. Комисията суспендира приключването на две програми започнали в предприсъединителния период на България - ИСПА (за инфраструктурата) и САПАРД (за земеделието).