Джеф Сешънс - главният прокурор и министър на правосъдието на САЩ, е разговарял два пъти в края на 2016 г. с руския посланик Сергей Кисляк, съобщи в. "Вашингтон пост".

Той обаче скрил за тези разговори по време на Утвърждаването си в Сената. При това бил питан дали е имало такова нещо, но е отговорил отрицателно. Изданието се позовава на неназовани служители на правосъдното министерство.

Една от срещите била частен разговор между Сешънс, който тогава бил сенатор, и Кисляк. Тя се състояла в офиса на сенатора през септември 2016 г. Именно тогава кандидат-президентската кампания в САЩ била обект на най-ожесточените кибератаки. Американските служби подозират за тях Русия. Те смятат, че така тя е помогнала на Доналд Тръмп да спечели изборите.

Другата среща между Сешънс и Кисляк била през юли.

По-късно Джеф Сешънс заяви, че никога не се срещал с никакви руски служители, за да обсъжда въпроси от предизборната кампания, предаде АП.

Изглежда обаче, че той все пак е говорил с представители на Москва, макар и по други въпроси, отбелязва "Вашингтон пост".

Главният прокурор е един от най-приближените хора на новия президент Доналд Тръмп. Той бе политически съветник на Тръмп по време на предизборната кампания.

Според говорителка на Сешънс той не е споменал в Сената за контактите си с Кисляк, защото те не са били свързани с предизборната кампания, какъвто е бил въпросът.

През януари оставка от поста си подаде Майкъл Флин - съветникът на Тръмп по националната сигурност. Повод бяха разкрития, че той неведнъж е говорил с посланик Кисляк и дори е обсъждал евентуална отмяна на американските санкции срещу Русия.

Нанси Пелоси - лидерката на демократите в Камарата на представителите, призова Сешънс да подаде оставка. Демократите обаче са малцинство и в двете камари на Конгреса.