Дефицитът на лекари в столичната Спешна помощ продължава да е проблем. Нужни са още 90 медици, за да бъде попълнена нужната бройка, за да функционира звеното без проблеми. Това стана ясно от думите на директора на Спешната помощ в София Георги Гелев през БНТ.

Всички места за шофьори на линейки и за медицински сестри са заети, каза още Гелев. Според него и броят на специализираните автомобили за реанимация е достатъчен, но автопаркът е доста остарял вече.

Директорът на Спешната помощ обаче е оптимист, че трайната тенденция за недостиг на лекари може да се промени, тъй като заплатите в сектора са започнали да се увеличават от 2016 г. насам и към момента били на "добро ниво". До 2016 г. напускащите доктори са били повече от тези, които постъпват на работа. През 2017 г. обаче това е започнало да се променя и вече има 7 назначени нови лекари. Същият е броят и на привлечените за работа в Спешната помощ парамедици, отчете Гелев.

Според директора на медицинското звено е крайно време в Боровец да бъде открит филиал на Спешната помощ. Нуждата от такъв е станала ясна и вчера, след като 8-годишно момиченце падна от лифт. 

"Когато стана инцидентът с детето, имаше и катастрофа на пътя София - Самоков. В Самоков има два екипа на Спешна помощ, които мисля, че са достатъчни, и те са тръгнали към транспортното произшествие. Наложи се един екип от София да тръгне, за да помогне на детето. През последните години Боровец става все по-голям курорт и трябва да има филиал на Спешна помощ, заяви Гелев.

Детето, паднало от лифта, е в стабилно и добро общо състояние след направената операция на крака му, съобщиха от "Пирогов", където се лекува.