Лазурният прозорец, Малта

Тази седмица Малта загуби главната си забележителност. Буря срина Лазурния прозорец - естествената варовикова скала на остров Гозо. Предполага се, че това изключително красиво образувание се е появило преди два века.

Още осем подобни природни забележителности са изчезнали през последните десетилетия, припомня в. "Дейли телеграф". Това е станало по естествени, а понякога и по не съвсем естествени причини.

12-те апостоли, Австралия

Всъщност те бяха 9 на брой. Това са варовикови скали, образували се в продължение на 20 милиона години. Те стърчат от водите на Тихия океан край националния парк "Порт Кембъл" в щата Виктория. Деветата изчезна в морето поради ерозия през 2005 г.

Божият пръст, Испания

Скалата, наподобяваща пръст и свит юмрук, се намираше край остров Гран Канария в Атлантика. Тя бе унищожена от тропическата буря Делта през 2005 г.

Мукуроб, или Божият пръст, Намибия

Намираше се в пустинята Намиб и бе сред главните забележителности на страната, разположена в Югозападна Африка. Скалното образувание, чието друго название също бе Божият пръст, се срути през декември 1988 г. по време на дъждовна буря. Години по-късно обаче учени установиха, че за разрушаването й е допринесло и земетресение, станало същия ден на разстояние... 11 000 километра. Това бе трусът в Армения, който е бил усетен чак в Намибия.

Старецът от планината, САЩ

Скалата, наподобяваща лице на възрастен човек, се извисяваше в Белите планини в щата Ню Хемпшир. Тя дори бе нарисувана на герба на щата. Откърти се през 2003 г.

Секвоята  "Вашингтон", САЩ

Дървото бе наречено в чест на президента Джордж Вашингтон. Растеше в Националния парк "Секвоя" в Калифорния и със своите 77,6 метра бе второто най-високо дърво в света след секвоята "Генерал Шърман". През 2003 г. то бе ударено от гръмотевица и частично изгоря, което го направи със 7 метра по-ниско. Две години по-късно секвоята рухна под тежестта на снежна буря.

Борът на Джефри, САЩ

Той също растеше в Калифорния, но на планината Сентинел Доум в Националния парк "Йосемайт". Борът бе от вида, кръстен в чест на ботаника Джон Джефри. Дървото изсъхна по време на сушата през 1977 г. Но продължи да си стои на мястото до 2003 г., когато рухна.

Стенната арка, САЩ

Намираше се в Националния парк "Арките" в щата Юта. Височината й бе 9, а ширината - 21 метра. Тя се срути през лятото на 2008 г. Причината бе ерозия.

Дървото в Тенере, Нигер

Тази акация бе най-изолираното дърво в света. Най-близкото до нея дърво бе на разстояние 400 километра. Тя растеше самотна в пустинята Сахара на територията на Нигер и служеше като ориентир за преминаващите оттам кервани. Помете я пиян шофьор с камиона си през 1973 г.

Птицечовката, САЩ

Пиедесталът от пясъчник стърчеше край нос Киуанда на брега на Тихия океан в щата Орегон. Той бе разрушен през 2016 г. Първоначално властите решиха, че това е станало по естествени причини. По-късно обаче се изясни, че е разрушен от вандали. Те бяха заснети на видео от случаен очевидец и твърдяха, че правят нещо добро, защото техен приятел си счупил крака в Птицечовката.

Таласъма, САЩ

През 2013 г. бе разпространено видео, на което двама бивши лидери на бой скаутите събарят огромен пясъчник в Националния парк "Долината на таласъмите" в щата Юта. Те получиха смъртни заплахи за отношението си към камъните, които са отпреди юрския период. Двамата смятали, че скалата, наречена Таласъма, била опасна за посетителите.