Доналд Тръмп е платил през 2005 г. данък общ доход в размер на 38 милиона долара, съобщи официално Белият дом.

През същата година той спечелил 150 милиона.

Белият дом огласи тези данни, след като журналистката от телевизия MSNBC Рейчъл Мадоу заяви, че притежава данъчната декларация на Тръмп. В нея са посочени същите цифри, които бяха официално обявени.

От администрацията отбелязаха, че данните са получени незаконно от журналистката, но показват, че Тръмп е един от най-успешните бизнесмени в света, но не е длъжен да плаща повече, отколкото изискват законите.

Доналд Тръмп стана първият президент на САЩ от 4 десетилетия насам, който отказа да публикува информация за доходите си. След встъпването му в длъжност от Демократическата партия на няколко пъти се опитаха да изискат данъчните му декларации от финансовото министерство.

През май 2016 г. в. "Вашингтон пост" съобщи, че Тръмп не си е плащал данъците в продължение на две години заради финансови загуби на бизнеса си. Това се случило в края на 70-те г. на ХХ век. Месец по-късно изданието "Политико" писа, че същото станало и в началото на 90-те г.

През октомври 2016 г. в. "Ню Йорк таймс" разкри, че Тръмп декларирал загуби в размер на 916 милиона долара през 1995 г. Според законите той може да компенсира загубите на части в продължение на 18 години, като не си доплаща данък печалба. Тогава от щаба на Тръмп заявиха, че документът е получен незаконно.