Преди двайсетина години се появи „Матрицата“ – страхотен, интелигентен, оригинален научно-фантастичен филм, който изглеждаше, сякаш е сниман в бъдещето. Той беше последван от една странна аниме антология и две съмнителни, но донесли добри пари продължения („Презареждане“ е негледаем, докато „Революции“ е интересно лош), пише сайтът geek.com. След това визионерите сценаристи/режисьори (по онова време братя) Уашовски лесно можеха да се отпуснат със съзнанието, че вече са оказали огромно влияния върху попкултурата, те направиха своя (според тях) истински шедьовър Speed Racer.

Но понеже качествените брандове никога не умират, „Уорнър“ заплашва да „презареди“ (това не е умишлена игра на думи) франчайза „Матрицата“. Детайлите засега са оскъдни. Чува се само името на Майкъл Б. Джордан (от „Крийд: Сърце на шампион“) като изпълнител на главната роля, който би могъл да се справи. Но Лана и Лили Уашовски изглежда не са задължителна част от сделката, което обезсмисля цялото начинание. Дори и Лана и Андрю (малко объркващо е, но в първите си филми те са братя, после стават брат и сестра, сега са сестри) да не успяха да направят нищо толкова добро след първия филм „Матрицата“, защо сега студиото трябва да се довери на някой дебютант?

„Холивуд рипортър“ също изразява загриженост, че това може да доведе до цяла вселена от тъпи нови филми от света на „Матрицата“. Представете си отделен филм за Морфей или за агент Смит, който харесва курабийки с късметчета. Подобно на компютърен вирус, тези безсмислени филми биха могли да се размножат самостоятелно и да унищожат всичко по пътя си.

В спора за и против нова „Матрица“ се намеси и сайтът IndiWire, който под заглавието „Матрицата“: Защо рестартът на франчайза без Уашовски е ужасна, ужасна идея“, публикува отворено писмо до „Уорнър“ с гореща молба да помисли много внимателно, преди да избере червеното хапче.

„Драги „Уорнър“,

Ние се досещаме за какво става дума. Всички добри компании имат планове за нови франчайзи за новите поколения. („Фокс“ си имат „Аватар“, „Сони“ – Джеймс Бонд, „Парамаунт“ – „Аз, проклетникът“, „Дисни“ – „Отмъстителите“ и „Междузвездни войни“… а големите поредици на „Уорнър“ – „Хари Потър“ и „Хобит“ вече са в миналото.) И да, ако една жена е била бременна в деветия месец, когато е гледала забележителния научно-фантастичен екшън, написан и режисиран от братя Уашовски, сега детето й завършва гимназия. Така че няма нищо шокиращо, когато точно 18 години след първия филм се заговори за рестарт.

Само че сестри Уашовски не се споменават. И не е неясно дали ще участват. Колкото и изкусително да звучи тази идея – старата поредицата спечели над $1,5 млрд. – ако планирате да съживите „Матрицата“ без сестри Уашовски — значи сте напълно полудели.“

Ако все пак подозирате, че носталгията по „Матрицата“ може да ви заблуди, че това е добра идея, идете и вижте колко добре се справя Киану Рийвс с ролята на човек, който рита безброй задници в двата филма за Джон Уийк.

Тук ще ви припомним как го правеше в „Матрицата: Презареждане“:

 

"Площад Славейков"