Мерки са взети. Това заяви пред журналисти служебният премиер Огнян Герджиков на въпрос има ли опасност от намеса на Турция в изборния процес, предаде БГНЕС. 

„Какво значи да има опасност? Има някакви опити за неща, които на нас не ни харесват, но тези неща се изчистват. Мерки са взети”, отсече Огнян Герджиков.

Премиерът коментира и агитацията на турски кмет да се гласува за една определена партия в България:

„Щом има такива неща, ние вземаме мерки това нещо да не продължава”.

На въпрос дали информацията за агитация на кмета е вярна, служебният премиер заяви - „вие сте го чували това нещо”. Запитан какви мерки се вземат по-точно, Огнян Герджиков посочи, че за това трябва да се попита вицепремиерът Стефан Янев.

Герджиков каза, че опити за намеса на Турция винаги са съществували.

"Знаете, че беше привикан турският посланик Гьокче в МВнР, за да му бъде отправено предупреждение да не правят това, за това, което говоря в момента. Този опит за намеса и агитация за определена политическа сила не е във феър плея, тъй като това е в споразумението, което имаме с Турция по повод на предстоящите избори", каза Герджиков.

Той коментира и идеите за намаляване на секциите в Турция.

"Недейте толкова радикални неща да искате. Не знам от кого са тези политически искания, но в закона е казано колко ще бъдат секциите в страните, които не са членки на ЕС. Това са 35. Няма никакво основание да се нарушава този закон", заяви Герджиков.

По-късно лидерката на БСП Корнелия Нинова разкритикува позицията на Герджиков и препращането на въпроса какви мерки ще се взимат по отношение на агитация от Турция към вицепремиера Стефан Янев.

"Сигурно някой ще ме запита - нали вашият президент ги назначи. На такива хора ще отговоря: когато става дума за България, няма наши и ваши. И аз да го бях назначила - щях да го призова по същия начин. Г-н Герджиков, няма да Ви пращам тайно SMS и след това да се отричам, че съм го направила. Поемам отговорност за всяка дума и Ви призовавам публично: защитете България, заявете категорично, че няма да допуснете чужда държава да се меси във вътрешните дела на България", заяви Нинова.