Военният и вътрешният министър в служебното правителство Стефан Янев и Пламен Узунов днес инспектираха ситуацията на българо-турската граница. Двамата бяха в Свиленград и в Малко Търново, прелятаха между граничните пуктове с вертолет "Кугарт". След това пред журналистите описаха ситуацията като спокойна. Преди дни след изостряне на тона с ЕС Турция заплаши, че може да отвори границите си за мигрантите към Европа. 

Министър Янев посочи, че обстановката по границите на България с Турция, Гърция и Сърбия се следи денонощно. „Ако е необходимо, в случай на нова мигрантска вълна, плановете за охраната на държавната граница ще бъдат актуализирани“, посочи той. „Имаме готовност да защитим държавната граница по начина, по който е записано в нашето законодателство“, каза Янев, цитиран от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Според съобщената статистика намаляват опитите за нелегално преминаване на границата спрямо същия период на м. г.. През 2016 г. е имало общо 160 случая за преминаване на оградата, като в района на Малко Търново опитите са били 71, а при Свиленград – 39, докато през 2017 г. тези опити са 17. През 2017 г. 12 пъти по-малък е и броят на лицата, задържани за нелегално преминаване на границата. През 2016 г. задържаните нелегални мигранти са 8701, тази година са 749. . „Мога да ви уверя, че в сравнение с 2016 г. миграционният натиск на българо-турската граница е намалял повече от 80%“, заяви вътрешният министър. В момента в усилването на охраната на българо-турската граница участват около 200 военнослужещи от 55-ти инженерен полк, Втора механизирана бригада и военното формирование в Свобода от състава на Сухопътните войски.

Преди завръщането си в София от борда на вертолета министритие направиха оглед и на морското пространство в района на Резово. 

Остават още около 12 км в района на област Хасково и 12 км в района на област Бургас, за да бъде изградено изцяло възпрепятстващото съоръжение по българо-турската граница, като крайният срок е май 2017 г., каза служебният министър на МВР Пламен Узунов.