Директорите на ФБР и на Агенцията за национална сигурност (АНС) ще свидетелстват днес пред Конгреса на САЩ за възможните връзки между Русия и предизборната кампания на Доналд Тръмп. Те ще говорят и за твърденията на президента, че е бил подслушван от предшественика си Барак Обама.

Джеймс Коми и адмирал Майк Роджърс ще бъдат изслушани на открито заседание на Комисията по разузнаване към Конгреса. Тази практика е твърде необичайна, отбелязва Би Би Си.

Русия отрича да е повлияла на изборите в САЩ, а Тръмп нарече разследването "тотален лов на вещици".

През януари американските разузнавателни агенции обявиха, че смятат, че подкрепяни от Кремъл хакери са проникнали в електронните пощи на висши представители на Демократическата партия и са огласили кореспонденция с нелицеприятно съдържание. Целта е била да помогнат на подкрепяния от републиканците Тръмп да победи демократката Хилъри Клинтън.

Коми и Роджърс бяха привикани от републиканеца Девин Нунес - председател на Комисията по разузнаване, и Адам Шиф - най-високопоставения демократ в нея.

Нунес заяви вчера, че въз основа на всичко, с което разполага до момента, няма доказателства за сговор между щаба на Тръмп и Русия.

Според Шиф обаче материалът дава обстойни доказателства, че американски граждани са сътрудничили с руснаците, за да бъде повлияно на вота.

"Има обстойни доказателства за сговор. Мисля, че има преки доказателства за измама - каза Шиф. - За нас това е достатъчно, за да започнем разследване."

В аферата бяха уличени двама висши представители на администрацията на Тръмп - главният прокурор Джеф Сешънс и бившият съветник по националната сигурност Майкъл Флин.

Сешънс се оттегли сам от разследването на ФБР. Той бе обвинен от демократите, че е излъгал под клетва по време на изслушването за утвърждаването му на поста през януари, като е заявил, че не е имал контакти с руснаците, преди да излезе наяве, че се е срещал с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк по време на кампанията.

Флин бе уволнен преди месец, след като заблуди Белия дом за разговорите си с дипломата за американските санкции срещу Русия.

По въпроса за подслушването, за което Коми и Роджърс също ще говорят днес, Тръмп все още не е представил доказателства. Висши републиканци и демократи ги отхвърлят. Девин Нунес заяви вчера пред "Фокс нюз", че преглед на документи на министерството на правосъдието е установил, че не е имало такова нещо.