Великобритания може да пострада сериозно, ако не постигне споразумение по условията да напусне Европейския съюз, предупреди днес главният преговарящ от негова страна Мишел Барниие.

В реч пред Комитета на регионите в Брюксел той предупреди Лондон, че от т.нар. твърд "Брекзит", т.е. хаотично напускане без споразумение, за Обединеното кралство може да последват моментално възстановяване на митническия контрол, блокиране на търговията, прекъсване на снабдяването с ядрено гориво, опашки от превозни средства на граничното престанище Доувър, "сериозно разстройство на въздушния трафик" и несигурност за европейцте в Британия и за британците в ЕС.

"Този сценарий не е нашият, ние не искаме споразумение срещу британците, а с тях",  каза той.

Изказвайки се, при първите съобщения за терористичен инцидент край британския парламент, Барние изрази "солидарност" с Обединеното кралство по повод на "сериозните събития, развиващи се в Лондон".

Министър-председателката Тереза Мей съобщи по-рано тази седмица, че ще подаде официалната молба страната ѝ да напусне ЕС съгласно чл. 50 от неговия договор на 29 март. Тогава страните ще имат две години да се споразумеят по условията на напускането.

Две трети от търговския обмен на Обединеното кралство е с единния пазар на ЕС, подчерта Барние.

ЕС е готов да преговаря за безпрецедентно споразумение за свободна търговия с Обединеното кралство, каза той, ако преди това то изпълни условията за "подредено оттегляне" от съюза, което включва погасяване на финансовите си задължения към него, гарантиране на правата на европейските граждани на Острова и на 4-те милиона британски граждани в ЕС и уреждане на граничния режим между Северна Ирландия и република Ейре, където сега движението е свободно.

"Колкото по-рано се споразумеем за принципите на подреденото оттегляне, толкова по-рано можем  да започнем да подготвяме бъдещите си отношения", каза Барние. 

Той предупреди, че "ако отложим трудните въпроси за края на преговорите, ще вървим към провал".

Барние припомни, че Великобритания, която от 44 години членува в ЕС, има финансови ангажименти към неговите фондове и програми като Европейския социален фонд, Европейския фонд за регионално развитие, Европейския фонд за стратегически инвестиции, програмата за наука и изследвания "Хоризонт 2020", които трябва да изпълни, преди да си тръгне от съюза.

"Всички тези програми ние сме одобрили заедно като 28 (страни-членки)... и сме се облагодетелствали от тях като 28", каза той. "Когато страна излиза от Съюза, няма наказание, няма цена за напускане, но трябва да уредим сметките си".

Той не спомена конкретно число и цитира легендарния британски премиер Уинстън Чърчил, че "цената на величието е отговорността". 

Барние подчерта, че 27-те трябва да са единни в преговорите с Обединеното кралство, които да са прозрачни и да покажат какво значи да напуснеш ЕС.

Той не изключи бъдещото търговско споразумение да бъде приключено в рамките на преговорите за напускане, но в същото време даде да се разбере, че по-вероятно е преди него да има преходен период.

ЕС иска правната уредба през него да бъде в рамките на европейското законодателство и в юрисдикцията на Съда на ЕС, заяви Барние недвусмислено.

Той каза, че ЕС и Великобритания имат перспектива за ново партньорство, което е рано да се договаря, но не е рано да бъдат очертани контурите му.

В неговия център би било споразумение за свободна търговия, "което не е като никое друго", посочи Барние. В същото време той предупреди, че докато другите 60 търговски споразумения на ЕС с трети страни водят до сближаване на регулациите, "Брекзит" крие риск от тяхното отдалечаване и от "регулационен дъмпинг".

Главният преговарящ подчерта, че евентуалното търговско споразумение с Обединеното кралство ще трябва да бъде ратифицирано както от законодателните институции на ЕС, така и от 27-те му държави-членки и че то ще трябва да е отговаря на фискалните, социалните, екологичните и потребителските изисквания на ЕС. 

ЕС иска да сключи и отделно споразумение с Великобритания в областта на отбраната,  каза Барние. По думите му "сигурността не се търгува" и не може да бъде поставяна в зависимост от търговските отношения.