В подготовката за президентските избори в България миналата година опозиционната БСП получи таен стратегически документ, предлагащ пътна карта за победа на вота, твърдят петима настоящи или бивши български официални представители.

Сред препоръките имало пускане на фалшиви новини и разгласяване на преувеличени данни от проучванията. Източникът на съдържащото близо 30 страници досие, прихванато от българските служби засигурност, бе мозъчен тръст, свързан с Кремъл според служителите. Той бе предаден от бивш  руски шпионин, включен в черния списък на САЩ, заявиха трима от тях.

През ноември кандидатът на БСП Румен Радев излезе победител. Сега партията, която иска да прекрати санкциите на ЕС срещу Русия и да ограничи действията на НАТО около Черно море, е фаворит на парламентарните избори, които ще се състоят в неделя.

"Много съм обезпокоен, - заяви Росен Плевнелиев - критик на Кремъл, който бе предшественик на Радев. - Руската активност в цяла Източна Европа достигна ново равнище."

Нито от българското президентство, нито от БСП, нито от руското външно министерство отговориха на настойчивите позвънявания с молба да коментират твърденията. Няма данни Радев да е бил запознат с документа и президентът не коментира твърденията, че Русия се меси там.

Русия отдавна отрича да е правила нещо нередно в България и Източна Европа и изтъква, че преследва своите законни интереси в страните, с които има дълбоки икономически и културни връзки. Москва смята разширяването на НАТО на изток за опасно нахлуване в пространство, което тя счита за своя дългогодишна сфера на влияние.

Леонид Решетников предал на БСП стратегически докумеент с напътствия как да бъдат спечелени президентските избори.

Бившият руски шпионин Леонид Решетников призна, че е е срещал с лидерката на БСП, но отрече да е предавал какъвто и да било документ.

"Някой си измисля, - заяви той в интервю в московската централа на дружество "Двуглав орел", украсена с портрети на президента Путин и цар Николай II. - "Който и да го прави, е заинтересован да развали нещата, като охлади отношенията между България у Русия. Това са просто фантазии."

На обширни територии в Централна и Източна Европа, където преди по-малко от 30 години населението се надигна срещу съветското владичество и прегърна Запада, Русия възстановява влиянието си и подкопава позициите на ЕС и предвождания от САЩ трансатлантически алианс.

По-рано през този месец представители на Полша, Грузия, Украйна и прибалтийските страни се явиха пред сенатска комисия, за да потърсят американска помощ за отблъсване на руските посегателства. Естонският посланик във Вашингтон предупреди, че руснаците работят, за да "създадат напрежение 

Призивът им става на фона на това как гражданите от София до Будапеща и отвъд, които някога имаха големи надежди в западните предписания за демокрацията и пазарната икономика, се отчаяха от финансовата и политическата кризи и големия приток на мигранти към Европа от Близкия изток и Африка.

Привърженици на БСП редовно развяват руски знамена на партийни прояви. Снимка Веселин Боришев

Руският президент Владимир Путин се възползва от това развитие в най-бедната, източната част на Европа, като прибягва до арсенал от стари и нови оръжия, включително чрез пропаганда и икономически лостове, хакерство и политически уловки, за да крепи съюзниците си и дискредитира Запада. Така смятат регионални официални представители, западни дипломати и анализатори.

Властите в малката балканска държава Черна гора твърдят, че Русия е организирала опит за преврат, целящ да предотврати членството й в НАТО. Москва казва, че не е замесена в опита, който се провали. В Унгария, Словакия и България Кремъл подкрепя десни и евроскептични националистически групи, твърдят европейски служители на сигурността. А в целия регион никнат като гъби сайтове, вражгдебни на НАТО и Брюксел.

"Това е целта на Русия да подкопае политическоно единство в западните институции, - смята Андерс Фог Расмусен, бивш генерален секретар на НАТО и премиер на Дания - Все още не сме оценили изцяло последиците."

Критици твърдят, че руският модел е видим в най-напредналата му форма в в страни като България, която догодина трябва да бъде ротационен председател на ЕС за първи път. Това буди тревога, че Кремъл използва тези държави, за да създаде плацдарм вътре във важните западни институции.

Малко преди България - някога един от най-верните съюзници на СССР, да се присъедини към ЕС през 2007 г., руският посланик в Съюза каза пред един софийски вестник:

"Надяваме се, че вие ще бъдете наш специален партньор, нещо като троянски кон в  ЕС."

Противниците на Русия казват, че Кремъл прави всичко възможно, за да направи това пророчество вярно в страна, която също така е сред най-новите членки на НАТО.

България е най-бедната страна в ЕС. В продължение на векове тя е имала дълбоки исторически и културни връзки с Рудия, включително православието и славянската култура. Голяма част от възрастното население на страната, съсипано от лошото икономическо управление и ендемичната корупция, изпитва носталгия по комунистическото минало.

Най-силният показател, че България е прегърнала ЕС, бе през 2009 г., когато нова проевропейска партия спечели убедително и започна либерализиране на пазара и борба с корупцията, които сякаш бетонираха прозападната ориентация на страната. Но годините на слаб растеж и корупция задушиха устрема и създадоха вакуум, който Русия бе в изгодна позиция да запълни.

Румен Радев и Корнелия Нинова постоянно се изказват за вдигане на санкциите срещу Русия. Снимка БГНЕС

Български служители на службите за сигурност твърдят, че Москва е платила протестите през 2012 и 2013 г., помогнали за свалянето на прозапазното правителство. Руски хакери атакуваха редица важни обекти в страната и се намесиха в местните избори през 2015 г., каза в интервю бившият български президент. Разпространиха се проруски сайтове.

Предвид изключителната енергийна зависимост на България от Русия, която й осигурява 90 на сто от природния газ и цялото гориво за съветската атомна централа, и важната роля на руските компании в националната икономика Центърът за стратегически и международни проучвания (ЦСМП) - базиран във Вашингтон мозъчен тръст, заключиха в доклад миналата година, че България "е в голям риск да пострада от повлияно от Русия превземане на държавата".

През август 2016 г., докто българските политице се готвеха за настоящия цикъл президентски и парламентарни избори, Корнелия Нинова - лидерката на БСП, присъства на частна среща в бутиков софийски хотел с бившия руски шпионин Решетников.

Белокосият Решетников, който говори отлично български и е специалист по Балканите, оглавявал някога секцията за анализи къв руската Служба за външно разузнаване (СВР), отдавна изгражда връзки със социалистите и други водещи български политици. БСП възникна от управляващата БКП след падането на Берлинската стена - преход, който включваше отказ от марксизма-ленинизма.

Решетников достигна до званието генерал-лейтенант в СВР, преди да се пенсионира през 2009 г. Тогава той стана директор на Руския институт да стратегически изследвания (РИСИ) - московски мозъчен тръст, който, преди да бъде оглавен от него, бе формално част от СВР. От института не отговориха на запитването ни.

Решетников омаловажи срещата си с Нинова, като каза, че те са разговаряли само 30 минути и че той е бил в България предимно на почивка.

"Внучките ми почиваха там на планина. Дойдох да ги взема и да ги заведа в Москва", каза той в интервю.

Точните отношения на с Кремъл на Решетников - своеобразен коментатор, многократно предричал разпадане на Запада, са неясни. Някои анализатори смятат, че той е един от шепата политически играчи, борещи се да застанат начело на регионалните операции на Москва.

"Разбира се, тук има изграждане на мит, но той е играч", заяви Марк Галеоти, специалист по руските служби за сигурност от Института за международни отношения-Прага.

През ноември Решетников каза пред руски и български медии, че той и Нинова са обсъждали възможна президентска кандидатура на Радев, седмици преди той да бъде посочен за кандидат на социалистите.

Попитана за срещата от българските медии, в началото Нинова отрече тя да се е състояла. По-късно призна, че се е срещала с Решетников, но заяви, че не са обсъждали Радев.

"Истината е, че Радев не бе предложен от Решетников, каза Нинова в интервю.

За срещата през август тя заява:

"Това е първият и последният път, в който съм се срещала с него."

Висши правителствени представители твърдят, че друг аспект на срещата никога не е бил огласен - предполагаемото предаване от Решетников на подробния план за предзборната кампания. Нинова не отговори на многобройните молби да коментира твърденията.

ДАНС - българският еквивалент на американското ФБР, се сдобила с копие на документа, заявиха запознати. Те тврърдят, че според правилата за най-чувствителните разузнавателни теми службите за сигурност позволила само на малък брой висши служители в страната да прочетат или да бъдат информирани за документа.

Документът съдържал препоръки да бъдат извършвани седмични проучвания, които да преувеличават подкрепата за социалистите според висш служител, който го е чел. В документа имало съвети как да бъде излъскан имиджът на кандидата чрез публикации в приятелски настроени към Москва новинарски медии. Статиите трябвало да бъдат тясно координирани, като бъдат публикувани първо в по-слабо популярни блогове, преди да бъдат пуснати в основните масмедии, за да имат възможно най-силен ефект и да станат предизборна опора на партията.

Документът препоръчвал на партията да наблегне на въпроси, които съвпадат с политиката на Кремъл - призоваване за край на санкциите срещу Русия, критики срещу НАТО и разговори за вота във Великобритания за излизане от ЕС.

За "Уолстрийт джърнъл" не бе възможно да установи с точност до каква степен са приложени тези предложения и дали те са помогнали на Радев. той спечели убедително 59 на сто от вота.

Бившият бългтарски президент Плевнелиев описва Решетников като "дясната ръка на Путин на Балканите". Една от първите прояви на Радев по време на кампанията през септември 2016 г. бе посещението на годишното събиране на българското Национално движение "Русофили" - важна промосковска организация.

"Културната и духовна връзка между нашите два народа е предимство за нас",  заяви Радев пред ликуваща тълпа от хиляди хора, развяваща руски и български знамена, "Русия не трябва да бъде определяна като враг."

В седмиците преди изборите проруските и антизападните теми в медиите поникнаха като гъби според медийни наблюдатели, често с вариации на едно и също име, разширяване на посланията и ретуитването на тези публикации хиляди пъти.

Васил Величков - предприемач в сферата на технологиите и бивш правителствен съветник, който е шеф на анализаторската компания "Сенсика", казва, че разработеният от него алгоритъм за наблюдение на медиите засякъл увеличаване на антизападни статии с изрази като "Атака срещу Путин", "Смъртта на ЕС" и "НАТО е тумор".

Броят на такива публикации в българските медии е нараснал от 50 дневно през летните месеци до 400 на ден в двете седмици преди изборите, каза Величков, като допълни, че и каналите в социалните медии са показали подобна тенденция.

"Това са триковете на стария КГБ, приспособени към епохата на социалните медии, - каза Величков - ЕС не знае как да отговори."

Българската агенция "Галъп интернешънъл", която не е свързана с американската "Галъп инкорпорейтид", с точност предрече победа на Радев. Агенцията, която е съдена от "Галъп инкорпорейтид" за използване на името й без разрешение, публикува и февруарско допитване, според което гражданите на 4 страни от НАТО, сред които и България, биха предпочели Русия пред НАТО да ги защитава, ако бъдат нападнати. Тези резултати бяха в противоречие с проучване на "Галъп инкорпорейтид", публикувано няколко дни по-рано и което показваше, че повечето членки на НАТО от Източна Европа, сред които и България, разглеждат алианса като защита.

От "Галъп интернешънъл" не отговориха на молбите за коментар.

"Това обвито в тайнственост проучване нямаше подробности за методологията, нито за източниците на финансиране, - заяви Илиян Василев, бивш посланик в Москва. - Руските медийни стратези и техните български наместници използваха западното име, за да измамят хората за своята достоверност и огласиха своето послание."

В месеците след победата си Радев - военен пилот, обучен във военновъздушната база "Максуел" в Монтгомъри, Алабама, се опитва да балансира по-проруските позиции с подновени ангажименти към Запада.

Той неколкократно изтъкна, че анкциите срещу Русия трябва да бъдат вдигнати, но също така потвърди ангажимента на България към ЕС и НАТО, като омаловажи връзките си с Москва.

"Да слагаш етикет на хората е прекалено опростена политическа практика", каза той пред репортери по време на пътуване до Брюксел.

В централата на НАТО обаче опасенията се увеличават.

"Всичко в България се превърна в политически футбол, - каза представител на НАТО. - Всеки се опитва да играе с проруските избиратели."

Две седмици след победата на Радев отиващият си министър на отбраната Николай Ненчев бе обвинен в нарушаване на договор с Русия, защото смятал да прехвърли работата по поддръжката на руските самолети "МиГ-29" на българските ВВС към Полша, която също е член на НАТО. Сега го съди закрит съд.

Ненчев твърди, че не е направил нищо нередно, и обвинява за преследването си "руските протежета" в България.

В първото си интервю като президент Радев заяви пред БНТ миналата седмица, че очаква да посрещне Путин в София през март 2018 г. Радев каза, че двамата президенти могат да бъдат патрони на българския национален празник за 140-годишнината, откакто руските войски помогнаха за освобождаването на страната от османско управление.

По време на кампанията си за парламентарните избори, които ще се състоят тази неделя, социалистите призоваваха ЕС да вдигне междунароните санкции срещу Русия заради анексирането на Крим, като изтъкваха, че те нанасят щети на българската икономика и търговията с Русия, и обещаваха да подновят строителството на подкрепен от Русия голям газопровод.

Според последните проучвания социалистите и дясноцентристите от ГЕРБ ще вземат по около 30 на сто от гласовете. Шансовете на БСП да формира управляваща коалиция се смятат за силни, тъй като много от другите партии в надпреварата са също проруски. Победа за БСП ще я постави начело на двата центъра на властта в България - президентството и парламента . за първи път от близо десетилетие.

"България и Русия са братски народи, - заяви Светлана Шаренкова, кандидат-депутат от БСП, в реч на партийния конгрес миналия месец. - Както ние спазваме правилата на ЕС и НАТО, те трябва да се съобразяват с реалността на нашите специални отношения с Русия."

----

* Джо Паркинсън е шеф на бюрото в Истанбул, а Георги Кънчев - репортер във в. "Уолстрийт джърнъл", където е публикувана статията. За написването й са помогнали още Нейтън Ходж в Москва и Джулиан Барнс в Брюксел. Препечатваме я с незначителни съкращения. Преводът е на Клуб Z.