Горивата може отново да започнат да поскъпват, след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не доказа картел в бранша. Това прогнозира пред БНР тази сутрин доскорошният депутат и член на икономическата комисия в 43-тото НС Мартин Димитров.

Вчера от антимонополната комисия предписаха мерки за ограничаване обмена на информация между веригите за търговия на горива на дребно:

Решението оттук нататък е самите компании да санкционират техни служители, които влизат в контакт с други компании – това показва несериозен подход от страна на КЗК. Има съществена опасност цените на горивата в България, без данъците, отново да станат по-скъпи от средноевропейските.

Нормално е шестте компании, обект на производството, да предложат на антимонополната комисия сходни мерки, а именно – служителите им да не обменят информация за ценообразуването, заяви и Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация:

"Най-компетентният орган в държавата, като каза: "Няма картел", веднага реакцията е: "Няма такава комисия, няма такова животно като жирафа". Онова, което е обявено на тотема на бензиностанцията, не е крайната цена. Комисията установява, че освен ценовата конкуренция като крайна цена има конкуренция и по отношение на отстъпките, които всяка от големите вериги предлагат, заяви Делчев от петролната асоциация.