Турция не е потвърдила до понеделник вечер, че ще участва в международна конференция за Сирия в Брюксел във вторник и сряда, каза днес върховната представителка на европейската дипломация Федерика Могерини.

„Поканата е отворена на ниво министър-председател“, каза Могерини след съвет на външните министри на ЕС в Люксембург. „Тримата премиери на страните, които са най-засегнати от сирийската криза – Турция, Йордания и Ливан – са поканени“.

„Знаем със сигурност, че Йордания и Ливан идват на ниво министър-председатели с големи министерски делегации. От турска страна до момента няма потвърждение. Поканата продължава да е в сила“, добави тя.

През последния месец ЕС и Анкара размениха остри реплики, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган неколкократно обвини Европа във „фашизъм“ и „нацизъм“, защото нейни държави не разрешиха на негови министри да агитират сред турската диаспора на тяхна територия за насрочения на 16 април референдум за разширяване на правомощията на държавния глава.

„Не бих свързала това (турското отстъствие от конференцията – б.а.) с напреженията, защото разговорите с турските власти продължават и продължават да са конструктивни по сирийското досие“, каза Могерини. „Приемам, че решението може да е свързано с вътрешния политически дневен ред, с идващия референдум ... Бих изключила напрежения за Сирия с Турция, по която продължаваме да работим добре“.

Във вторник и сряда Брюксел е домакин на международна конференция за Сирия, в която се очаква да участват делегации на 70 държави и международни организации.

Съпредседатели на форума ще бъдат Европейският съюз, Германия, Кувейт, Норвегия, Катар, Великобритания и ООН.

Участниците ще оценят обстановката в Сирия, ще направят преглед на изпълненото от донорската конференция в Лондон през февруари 2016 г. Очаква се те да потвърдят поетите ангажименти за подкрепа на Сирия и съседните ѝ страни и да прибавят към тях нови.