Прокуратурата обяви имената на руснаците, които са заподозряни, че са участвали в покушение срещу премиера Мило Джуканович и в опит за държавен преврат след парламентарните избори в Черна гора, съобщава местният вестник "Вести".

Едуард Широков и Владимир Попов са изобличени и като организатори. И двамата са граждани на Русия.

Още в началото на ноември миналата година разследващите органи на Черна гора обявиха, че са предотвратили покушение срещу министър-председателя Мило Джуканович. Тогава се съобщаваше, но все още неофициално, че атаката е била готвена от руски националисти. Те планирали и да превземат с щурм парламента на страната след изборите на 16 октомври. По онова време "Гардиън" написа, че заговорниците са искали да влязат в националното събрание, прикрити като полицаи.

След разкритията в края на октомври стана известно, че от Черна гора са били изгонени няколко руснаци. Веднага след това в Белград пристигна шефът на Съвета по сигурност на Русия Николай Патрушев. След неговото заминаване за Москва, в Сърбия бе открит таен склад с бойни оръжия. Но не стана ясно дали има връзка между предполагаемите покушения срещу двамата министри, писа "Гардиън".

На 20 януари т.г. бе оповестено, че прокуратурата в Черна гора разполага с данни, че Москва официално стои зад опита за преврат. Тогава за първи път в публичното пространство се завъртяха имената на Широков и Попов, но нямаше официални информации, че това именно са руските граждани, заподзрени за покушението и пуча.

Русия отрича съпричастност към събитията в Черна гора. Патрушев бил се извинил за "несанкционирания" от Кремъл опит за преврат, писаха няколко вестника. Но Външното министерство опроверга тези информации и ги нарече "провокации".