След години устояване на възхода на телевизията, най-престижният филмов фестивал силно прегърна малкия екран. В четвъртък от Кан обявиха, че като част от 70-ото издание (17 – 28 май) ще има две специални прожекции на сериали. Възраждането на „Туин Пийкс“ от Дейвид Линч и вторият сезон на Top of the Lake: China Girl на Джейн Кемпиън ще видят зрителите на фестивала.

Новият „Туин Пийкс“ поема историята 25 години след емблематичните сериали от 90-те години. Сериалът е с участието на Кайл Маклоклан, Медхен Еймик и Дана Ашброк. Top of the Lake: China Girl мести действието си от Нова Зеландия към Австралия и в него играят Елизабет Мос, Никол Кидман и Гуендолин Кристи от „Игра на тронове“.

Разбира се, изборът на Линк и Кемпиън съвсем не е случаен. И двамата са носители на „Златна палма“ – Линч получи наградата през 1990 г. за „Диво сърце“, а Кемпиън през 93-а с „Пианото“. Тя все още е единствената жена режисьор с най-високото отличие в Кан.

Другите водещи филмови фестивала, включително тези в Берлин, Венеция и Торонто, от няколко години показват телевизионни сериали сред официалните си предложения, а досега Кан бе последният устояващ. Престижният форум дълго настояваше, че телевизията няма място в празника на „седмото изкуство“.

Площад Славейков