Спад в изпълнените смъртни присъди - това явно ще е една от "добрите" статистики за 2016-а година, обявена за една от най-мрачните години в последните десетилетия, когато се правеха равносметките в края ѝ. Е, данните на "Амнести интернешънъл", за съжаление, няма как да са съвсем пълни, защото Китай - държавата, в която се смята, че се извършват най-много екзекуции в наши дни, не дава достъп до данните си. Тази информация е "държавна тайна", но според независимите наблюдатели разпространението на най-тежкото наказание в страната расте. От класациите заради "държавна тайна" изпада и режимът в Северна Корея, заедно с Виетнам и Южен Судан. 

2016-а и смъртното наказание

Едва в 21 страни от общо 197, които членуват в ООН, все още има смъртно наказание и постановените тежки присъди се изпълняват. Спадът на броя на екзекуциите през миналата година обаче е исторически - 37% по-малко екзекуции след съд и присъда в сравнение с 2015-а година. Спадът е внушителен, но зависи и от сравнителната база - 2015-а е отбелязала рекорд от 1989 г. насам в 1634 екзекуции (отново без данните от изброените три страни), докато през миналата година са изпълнени 1032 смъртни присъди. Това се е случило в 23 страни по света.

Макар работата на палачите да не е била толкова натоварена, оказва се, че 2016-а съвсем не е била така спокойна за съдиите в страните със смъртно наказание - броят на издадените смъртни присъди бележи внушителен ръст -  3 117 в 55 страни, докато година по-рано е бил едва 1 989, а през 2014 г - 2 446. 

Къде още екзекутират и колко?

87% от всички изпълнени присъди за 2016 г., за които се води статистика и страните предоставят данни, са в Иран, Саудитска Арабия, Ирак и Пакистан. Само в персийската страна процентът от общия брой екзекуции е 55 на сто. 

За първи път от 2006 г. насам САЩ, където все още има щати, в които смъртно наказание се дава и се изпълнява, страната не е сред петте най-големи екзекутори в света. Щатите този път на 7-о място след Египет, като броят на изпълнените смъртни присъди в страната на неограничените възможности е най-нисък от 1991 г. насам - 20. 

В една осма от всички държави в света има екзекуции. През 2016-а година обаче има страни, които влизат обратно в черната статискита, защото са възобновили практиката. Този път има и държава от Европа и това е бившата съветска република Беларус. Другите страни, върнали се към смърните присъди, са Ботсвана, Нигерия, както и властите в палестинските територии

След Китай и Иран, смята се, че Виетнам се нарежда след най-големите държави екзекутори, но и там статистиката е тайна. Според някои данни през 2016 г. там са убити над 420 осъдени затворници.

За Саудитска Арабия  броят на изпълнените смъртни присъци за миналата година е 154, в Ирак - 88, в Египет - 44, в Сомалия - 28. 

На обратния полюс са държавите Чад, Индия, Йордания, Оман и Обединените арабски емирства - те не са декларирали нито една смърт от законен палач през миналага година. Две страни са премахнали смъртното наказание - Бенин и Науру и така държавите без това наказание в света стават 104. За сравнения броят им през 1997 г е бил едва 64. Към онзи момент в България още е имало смъртно наказание по закон, макар има мораторуим върху изпълненията след падането на комунизма. Смъртното наказание е заличено от Наказателния кодекс у нас през 1998 г.

Как екзекутират по света

Поне 18 848 души са очаквали изпълнение на смъртна присъда през 2016 г., въпреки ниския брой на извършените такива. В света в момента се практикуват четири вида изпълнение на най-тежкото наказание - обезглавяване, обесване, смъртоносна инжекция и разстрел. Практиката на публичните екзекуции, според данните на "Амнести интернешънъл" за 2016-а, се случва само в Иран (поне 33 обявени случая) и в Северна Корея, макар да липстват повече данни за затворената държава. В Иран обаче е имало два случая на младежи под 18 години, осъдени на смърт.

В Америка, Европа и Сингапур се използва инжекция. В повечето страни от Югоизточна Азия методът все още е разстрел, докато в Близкия изток най-често екзекуциите са чрез обесване. Обезглавяване се практикува например в Саудитска Арабия, показват данните. 

Разбира се, статистиката отчита, че има страни, в които въпреки наличието на смъртно наказание, има и справедлив съдебен процес. Но в повечето страни, в които има изпълнени екзекуции, това не е така. 

В Югоизточна Азия има ръст на смъртните присъди, казват още от "Амнести интернешънъл", въпреки че броят на изпълнените екзекуции в четвъртата по население страна в света - Индонезия, е едва 4. В страната се изпълняват смъртни присъди най-вече за трафик на наркотици, а под строгия закон попадат и чужденци. 

Както Китай и Виетнам, и в Малайзия има тенденция за "засекретяване" на смъртните присъди, показва още докладът. Малдивите и Филипините се връщат към смъртното наказание след повече от 60 години без изпълнена присъда, става ясно още от данните. 

В Африка страните със смъртно наказание са Нигерия и Южен Судан. 

В Европа и Централна Азия има само 2 държави, изпълняващи смъртни присъди. Беларус възстановява тази практика, а в другата бивша съветска република Казахстан също има смъртно наказание. В Турция обаче дебатите за връщане на смъртното наказание, което е заличено от законите на страната в момента, започнаха след опита за преврат срещу турския президент Реджеп Ердоган. И е твърде вероятно страната наистина да направи крачката назад, твърдят анализатори.